Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben, in samenwerking met collega’s van Harvard en de Rijksuniversiteit Groningen, ontrafeld hoe Mycobacterium tuberculosis het immuunsysteem van de patiënt buitenspel zet. Een bestaand medicijn lijkt dit proces te kunnen voorkomen.
Eerdere studies toonden aan dat de bacterie grote hoeveelheden van een unieke stof aanmaakt, waardoor het immuunsysteem de bacterie niet kan afbreken. De onderzoekers hebben nu onthuld dat dit stofje immuuncellen ertoe aanzet om vet op te slaan, waardoor de bacterie vrij kan blijven bewegen.
Vervolgens zochten ze naar de achilleshiel van M. tuberculosis: zij keken of kon worden verhinderd dat de immuuncellen vet opslaan. Dat deden zij door gebruik te maken van een medicijn dat tegen een vergelijkbaar proces is ontwikkeld ter behandeling van de ziekte van Gaucher.
Eerste tests wijzen erop dat dit medicijn inderdaad effectief lijkt en dat biedt mogelijk een nieuwe manier om tuberculose te behandelen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation.
In dit project is de stap gezet van fundamenteel celonderzoek naar een mogelijk nieuw medicijn tegen tuberculose. In vervolgonderzoek zal dit medicijn verder worden getest zodat tuberculose uiteindelijk hopelijk de wereld uit geholpen kan worden.
Bron: