Aanpak van obesitas werkt ook tegen gerelateerde huidproblemen

Delen via:

Veel mensen met obesitas krijgen aandoeningen van de huid. Behandeling daarvan heeft het meest succes als ook de obesitas wordt aangepakt. Daarom is het van belang dat dermatologen ook oog hebben voor obesitas, en eventueel samenwerken met obesitasdeskundigen. Dat is de boodschap van ‘obesitas-arts’ dr. Mariëtte Boon, werkzaam bij het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC (Rotterdam). Boon was in maart dit jaar een van de sprekers op de Dermatologendagen in Ermelo.

Huidveranderingen bij obesitas zijn bijvoorbeeld het optreden van striae of het verergeren van al bestaande huidziekten zoals psoriasis en atopisch eczeem. Die problemen komen steeds vaker voor en daarbij is ook obesitas een toenemend probleem. Momenteel heeft in Nederland meer dan de helft van de volwassenen overgewicht en 14% ernstig overgewicht (obesitas). “Obesitas is een complexe ziekte”, vertelt Boon. “Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het simpelweg ontstaat door te veel eten en te weinig bewegen. Feitelijk is obesitas een ziekte van het vet, met name buikvet. Daarin nestelen zich immuuncellen die cytokines afgeven, waardoor het buikvet laaggradig ontstoken raakt. De cytokines komen vanuit het vet in het bloed en kunnen praktisch alle organen beïnvloeden, ook de huid. Doordat de ontsteking laaggradig is, komt het immuunsysteem minder snel op gang als zich een acute infectie voordoet. Dit verklaart het ernstiger verloop van verschillende infecties bij patiënten met obesitas, zoals cellulitis en COVID-19.”

Meer dan 200 ziekten

De chronische laaggradige ontsteking kan leiden tot allerlei ziekten. Er zijn al meer dan 200 ziekten bekend die samenhangen met obesitas, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Het vet maakt ook hormonen aan. “Bepaalde huidziekten komen bij mensen met obesitas vaker voor en zijn lastiger te behandelen. Het is bij die behandeling daarom van belang om ook de obesitas aan te pakken”, vertelt Boon.

Een huidziekte die als gevolg van obesitas kan ontstaan is hydradenitis: ontstekingen van de haarzakjes, onder andere in de lies, die heel pijnlijk kunnen zijn en moeilijk te behandelen. “Het is een heel nare aandoening die de kwaliteit van leven bij patiënten vermindert”, zegt Boon. “Ook psoriasis en atopisch eczeem gaan vaak samen met obesitas. De laaggradige ontsteking bij obesitas kan deze huidziekten verergeren of onderhouden. De aandoeningen zijn vaak lastiger te behandelen dan bij iemand zonder obesitas. Dat benadrukt het belang van samenwerking tussen de dermatoloog en de obesitasdeskundige.”

Veel gewicht

De fysieke belasting als gevolg van obesitas kan eveneens huidafwijkingen veroorzaken. Boon noemt als voorbeeld hoefijzervormige hyperkeratose van de hiel, waar veel gewicht op drukt. Ook kunnen striae ontstaan, met name bij de borsten, het abdomen, dijen en billen. “Aan de huid is ook te zien of iemand minder gevoelig is geworden voor insuline waardoor de suikerhuishouding is verstoord. Dat leidt tot acanthosis nigricans: bruine strepen in de nek of onder de oksel. Insulineresistentie komt veel voor bij obesitas. Een verhoogd insulineniveau kan ook proliferatie van fibroblasten in de dermis en keratinocyten in de epidermis stimuleren.”

Dermatologen kunnen bij mensen met obesitas ook lymfoedeem en lipoedeem zien. Lymfoedeem kan ontstaan door verstoorde afvoer van lymfevocht. “Van lipoedeem weten we nog niet precies de oorzaak. Er is in ieder geval veel stapeling van vet, met name in de benen en billen en soms ook in de armen. Het is heel moeilijk weg te krijgen met gewichtsverlies, wat voor patiënten vaak frustrerend is.”

Nieuwe richtlijn

Ongezonde leefstijl is weliswaar de meest voorkomende oorzaak van obesitas, maar er zijn nog 6 andere categorieën van obesitas, gebaseerd op de onderliggende oorzaken. Bijvoorbeeld hormonale ziekten, gebruik van medicatie met een gewichtsverhogende bijwerking, of een genetische oorzaak. “Het is essentieel om bij een patiënt de onderliggende oorzaak van de obesitas vast te stellen, aangezien dat richting geeft aan het type behandeling”, aldus Boon. “Dat staat ook in de nieuwe richtlijn voor overgewicht en obesitas voor medisch specialisten, die afgelopen zomer is verschenen. Obesitas wordt nu erkend als chronische ziekte met een hoog risico op terugval. Het lichaam wil namelijk altijd terug naar het hoogste gewicht, en zorgt tijdens afvallen voor veranderingen in hormonen en een verlaging van de verbranding. Dit gaat afvallen juist tegen en vormt de basis voor het jojo-effect. Dat maakt langdurig afvallen zo lastig en de behandeling van obesitas soms ingewikkeld. Ook psychosociale en sociaaleconomische factoren kunnen obesitas veroorzaken, bijvoorbeeld schulden, depressie, eenzaamheid, een trauma of chronische stress.”

Boon noemt langdurig gebruik van grote hoeveelheden corticosteroïden, wat in de dermatologie regelmatig voorkomt, eveneens als mogelijk onderliggende factor bij obesitas. “Uiteraard zijn deze middelen soms nodig, maar het is goed om de indicatie altijd goed te blijven afwegen.”

Seinen op groen krijgen

Vaak vallen mensen in meerdere categorieën van obesitas. Dit bemoeilijkt de behandeling, bijvoorbeeld bij mensen met een ongezonde leefstijl die ook gewichtsverhogende medicatie gebruiken en wellicht ook schulden hebben en depressief zijn. “Dan is alleen de aanpak van leefstijl onvoldoende”, stelt Boon. “We moeten proberen om zo veel mogelijk seinen op groen te krijgen. Leefstijl is daarbij altijd wel de hoeksteen van de behandeling. Dermatologen kunnen patiënten met obesitas en huidproblemen adviseren om via de huisarts een verwijzing te vragen voor een gecombineerde leefstijlinterventie. Dat is een intensief traject van 2 jaar, gericht op het verbeteren van eetgedrag, beweeggedrag en duurzame gedragsverandering. Leefstijlverandering heeft ook een aangetoond gunstig effect op verscheidene huidziekten.”

Is deze interventie niet voldoende, dan is medicatie voor obesitas beschikbaar. Er zijn nu 2 soorten (liraglutide, naltrexon/bupropion) die beide met name de eetlust remmen. Ze worden onder bepaalde voorwaarden vergoed. Daarmee houdt de patiënt een gezondere leefstijl makkelijker vol. Boon: “Liraglutide werkt ook ontstekingsremmend. Dat kan bovendien gunstig werken op de huidaandoeningen, met name psoriasis. Er komt nog meer medicatie aan en deze wordt steeds effectiever.”

Samenwerking

De boodschap van Boon voor dermatologen is duidelijk: bij mensen met obesitas kan de aanpak daarvan ook de huid verbeteren. “Obesitas wordt nu gezien als een ziekte, met invloed op andere ziekten en de behandeling daarvan. En verschillende huidziekten die geassocieerd zijn met obesitas, zoals hydradenitis en psoriasis, hebben groot effect op de kwaliteit van leven en de psychische gesteldheid van patiënten. Het is van belang dat dermatologen weten dat obesitas brede gevolgen heeft, ook op de huid. Zorgverleners vinden het vaak moeilijk om iemands gewicht ter sprake te brengen, maar het is zinvol om dat toch te proberen. Je kunt bijvoorbeeld aan de patiënt vragen of die het goed vindt om het over het gewicht te hebben. Het blijkt dat veel patiënten hier ‘ja’ op antwoorden. Door effectieve behandeling van obesitas kunnen ook andere aandoeningen verminderen of verdwijnen. En hiervoor kan ook zeker de samenwerking worden gezocht met zorgverleners gespecialiseerd in obesitas.”

‘In volle breedte bezig met obesitas’

Ruim de helft tot driekwart van de patiënten met obesitas presenteert zich met veranderingen in de huid. Boon heeft in haar werk daarom ook contacten met dermatologen. Zij heeft lange tijd gewerkt in het LUMC en is zich gaan specialiseren in obesitas. Inmiddels werkt zij grotendeels in het Erasmus MC op de afdeling Endocrinologie en in het Centrum Gezond Gewicht. Samen met collega en obesitas-expert prof. Liesbeth van Rossum publiceerde zij in 2020 al de internationale bestseller ‘VET belangrijk’. “Ik ben als basisarts in de volle breedte bezig met obesitas en zie zowel volwassenen als kinderen”, aldus Boon.

 

De ontwikkeling van een value-based uitkomstenset voor psoriasis

feb 2023 | Psoriasis

Lees meer over De ontwikkeling van een value-based uitkomstenset voor psoriasis

Vetten in bloed bieden bescherming tegen allergieën

feb 2023 | Astma, Eczeem

Lees meer over Vetten in bloed bieden bescherming tegen allergieën

Epidemiologie van aplasia cutis congenita in Europa

feb 2023

Lees meer over Epidemiologie van aplasia cutis congenita in Europa

Aanzienlijke radiografische gewrichtsschade bij arthritis psoriatica

jan 2023 | Arthritis psoriatica

Lees meer over Aanzienlijke radiografische gewrichtsschade bij arthritis psoriatica

KWF-subsidie voor betere therapie cutaan T-cellymfoom

jan 2023 | Dermato-oncologie, Lymfoom

Lees meer over KWF-subsidie voor betere therapie cutaan T-cellymfoom

Casusbespreking: arthritis psoriatica met nagelafwijkingen

jan 2023 | Arthritis psoriatica

Lees meer over Casusbespreking: arthritis psoriatica met nagelafwijkingen

Live webcast Psychodermatologie

13 jan 2025 om 20:00 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Live webcast Psychodermatologie

Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

10 dec 2024 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

13 nov 2024 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

Verdachte huidafwijkingen onder de loep

16 okt 2024 om 20:00

Lees meer over Verdachte huidafwijkingen onder de loep

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Dermatologen van de Toekomst 2025

vrijdag 17 jan 2025 van 09:45 tot 16:30 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2025

DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

nov 2024 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

okt 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

okt 2024

Lees meer over Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

okt 2024

Lees meer over Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

okt 2024

Lees meer over Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

sep 2024

Lees meer over Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

sep 2024 | Eczeem

Lees meer over Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

sep 2024 | Bacteriële infecties, Eczeem, Huidinfecties, Schimmelinfecties

Lees meer over Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-04

okt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-04

MedNet Dermatologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-03

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03