Achteruitgang in cognitie bij Alzheimer voorspellen

Delen via:

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een voorspelmodel ontwikkeld dat de achteruitgang in de cognitieve functie kan voorspellen bij patiƫnten met milde cognitieve stoornissen of milde dementie door de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek is gepubliceerd in Neurology.

Het voorspelmodel is gebaseerd op gegevens van bijna 1000 patiƫnten met de ziekte van Alzheimer. Het maakt gebruik van algemene informatie zoals leeftijd, geslacht en cognitieve testscore, maar ook van gegevens uit MRI-scans en biomarkers in hersenvocht. Hierdoor geeft het een voorspelling die echt is toegespitst op elk individueel persoon.

Daarnaast laat het model voor elke afzonderlijke patiƫnt zien hoe moeilijk het is om een precieze voorspelling te doen, want er zit onzekerheid in de voorspelling. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen toch graag informatie willen over hun prognose, ook als deze informatie onzeker is.

Voor gebruik in wetenschappelijke studies is er een prototype van een app beschikbaar waarin het voorspelmodel wordt gebruikt. De volgende stap is om een meer gebruikersvriendelijke app te ontwikkelen met input van patiƫnten, familieleden en professionals. Artsen kunnen met het voorspelmodel uitleggen wat het mogelijke effect van een behandeling kan zijn. Bijvoorbeeld als patiƫnten gezonder gaan leven of medicijnen gebruiken.

Bron:

Amsterdam UMC

Patisiran bij erfelijke transthyretine-amyloĆÆdose met polyneuropathie

mrt 2025

Lees meer over Patisiran bij erfelijke transthyretine-amyloĆÆdose met polyneuropathie

Somatische expansie CAG-repeat als voorspeller van neurodegeneratie bij Huntington

mrt 2025 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Somatische expansie CAG-repeat als voorspeller van neurodegeneratie bij Huntington

Exenatide bij Parkinson: geen voordeel op langere termijn

mrt 2025 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Exenatide bij Parkinson: geen voordeel op langere termijn

Transitie naar dementievriendelijke gemeenschap blijkt zeer complex

mrt 2025 | Dementie

Lees meer over Transitie naar dementievriendelijke gemeenschap blijkt zeer complex

ILBDC 2025 in Amsterdam: voorzitter Evelien Lemstra over het congres en de nieuwste inzichten rond dementie met Lewy bodies

mrt 2025 | Dementie

Lees meer over ILBDC 2025 in Amsterdam: voorzitter Evelien Lemstra over het congres en de nieuwste inzichten rond dementie met Lewy bodies

Licht traumatisch hersenletsel bij ouderen: beloop van herstel en vroege voorspellers

mrt 2025 | Ouderen

Lees meer over Licht traumatisch hersenletsel bij ouderen: beloop van herstel en vroege voorspellers