Onderzoek van het UMC Utrecht toont aan dat onze hersenen later achteruitgaan dan werd gedacht. In plaats van na ons 25ste levensjaar, gebeurt dat pas als we tussen de 30 en 40 jaar oud zijn. De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Nature Neuroscience.
De onderzoekers ontdekten onder meer dat de verbindingen in onze hersenen steeds sneller worden: van 2 meter per seconde bij kinderen van 4 jaar, tot 4 meter per seconde bij mensen van tussen de 30 en 40 jaar. Pas na die leeftijd worden ze langzamer.
Ook zien de onderzoekers verschillen tussen hersengebieden. De frontale kwab ontwikkelt zich langer door dan een gebied dat verantwoordelijk is voor bewegen. De ontwikkeling van snelheid blijkt geen rechte lijn, eerder een curve.
De onderzoekers verkregen de data door precieze metingen te doen met behulp van een elektrodematje met 60-100 elektroden die hersenactiviteit kunnen meten. Op deze manier wordt een landkaart gemaakt van welke gebieden wel en niet weggehaald moeten worden tijdens een epilepsie-operatie. Enkele jaren geleden beseften de onderzoekers dat ze de niet aangedane gebieden kunnen gebruiken als model voor gezonde hersenen. Deze informatie kan bijdragen aan het maken van realistische computermodellen van onze hersenen.
Bron: