Sjaak Neefjes en zijn collega’s van het LUMC onderzoeken al jaren ‘vergeten’ medicatie voor effectieve kankerbehandeling. In hun recente publicatie in Molecular Cancer delen de onderzoekers hun opmerkelijke bevindingen over aclarubicine.
Aclarubicine is een effectief geneesmiddel voor acute myeloïde leukemie (AML) dat in China en Japan wordt toegepast, maar niet (meer) in Nederland. Het middel was een optie maar werd in 2004 van de Europese markt gehaald.
Op basis van data uit Shanghai blijkt dat zo’n 70% van de uitbehandelde AML-patiënten op een aclarubicine-gebaseerde therapie reageerde en zo’n 30% zelfs genas. In Nederland is de 5-jaars overleving voor AML-patiënten momenteel 30%.
De onderzoeksresultaten tonen aan dat de overlevingskans naar 53% stijgt als de uitbehandelde AML-patiënten alsnog met aclarubicine behandeld worden. De patiënteninformatie uit Shanghai laat zien dat aclarubicine zelfs effectiever is dan venetoclax, het nieuwste (en dure) geneesmiddel voor AML.
Omdat aclarubicine niet in Nederland beschikbaar is voor klinische studies, starten er binnenkort in samenwerking met Chinese onderzoekers klinische studies om het gebruik van aclarubicine bij AML en andere bloedkankerpatiënten verder te onderzoeken. Er wordt dus hard gewerkt aan perspectief voor patiënten met AML en andere hemato-oncologische aandoeningen die momenteel geen behandelingsopties meer hebben.
Bron: