Bij kinderen en volwassenen met leukemie en een KMT2A-herschikking blijken leukemiecellen te reageren op een behandeling met de menin-remmer revumenib. Dit blijkt uit een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Clinical Oncology.
1 op de 10 volwassenen en kinderen met een vorm van acute leukemie heeft een zogenaamde KMT2A-herschikking. Deze fout in het DNA leidt tot een agressieve vorm van de ziekte met vaak een slechtere prognose.
In totaal namen wereldwijd 94 patiënten deel aan de fase II-studie, waaronder 23 kinderen. 5 kinderen hebben in het Prinses Máxima Centrum binnen de studie revumenib toegediend gekregen.
In de eerste klinische studie naar de veilige dosis van revumenib zagen de onderzoekers al sommige kinderen in remissie komen. Deze tweede studie bevestigt de effectiviteit; bij 23% van de behandelde patiënten ging de ziekte in remissie. Bijna 65% van de patiënten die revumenib tijdens de studie toegediend kregen reageerde hierop.
Revumenib maakt onderdeel uit van een nieuwe klasse medicijnen: de menin-remmers. Het menin-eiwit speelt een belangrijke rol in het activeren van de KMT2A-afwijking. Door met revumenib het specifieke menin-eiwit te blokkeren verdwijnen de leukemiecellen bij een deel van de patiënten.
Bron: