Mensen met ernstige reumatoïde artritis (RA) functioneren beter in hun dagelijks leven dankzij langdurige persoonlijke actieve oefentherapie. Daarom adviseert Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om deze zorg te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Langdurige persoonlijke actieve oefentherapie door een speciaal opgeleide fysio- en oefentherapeut is een effectieve aanvullende behandeling op de standaardzorg. Dit blijkt uit het onderzoek van het LUMC naar de (kosten)effectiviteit van langdurige en persoonsgebonden oefentherapie voor mensen met ernstige beperkingen door reumatoïde artritis.
Het positieve effect geldt voor een groep van ongeveer 3.750 tot 4.500 patiënten met ernstige beperkingen in hun dagelijks leven. ReumaNederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) waren de gezamenlijke opdrachtgevers van het onderzoek.
De behandeling onder leiding van een speciaal daarvoor opgeleide behandelaar is bewezen effectieve zorg, is de conclusie van het Zorginstituut. Het is zorg die vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering.
De vergoeding kan gelden vanaf de eerste behandeling en voor het hele behandelplan van oefentherapie, totdat de persoonlijke behandeldoelen van de patiënt zijn behaald. Als de minister het advies overneemt, gaat de vergoeding waarschijnlijk in per 1 januari 2025.
Bron: