Uit een studie van het LUMC blijkt dat ouderen met dementie in een verpleeghuis meer nadelen dan voordelen ondervinden van het afbouwen van bloeddrukverlagende middelen. De onderzoekers raden het afbouwen van deze medicatie bij deze groep daarom af.
De onderzoekers vroegen zich af: leidt het stapsgewijs afbouwen van bloeddrukverlagende middelen tot minder onbegrepen gedrag, zoals agressie en apathie en tot een betere kwaliteit van leven? Vragen die ook leven bij zorgverleners, ouderen en hun familieleden.
Deelnemers aan het onderzoek waren 205 ouderen met dementie, opgenomen in een verpleeghuis. De onderzoekers verdeelden hen in 2 groepen: een afbouwgroep, waarvan de deelnemers bloeddrukverlagende middelen stapsgewijs afbouwden, en de controlegroep die de middelen gewoon bleef gebruiken.
Zoals verwacht was de bloeddruk van de ouderen in de afbouwgroep duidelijk gestegen. Van een verschil op het gebied van onbegrepen gedrag of kwaliteit van leven tussen beide groepen was geen sprake. Wel bleek de afbouwgroep in de onderzochte periode een hoger risico te hebben op een ‘ernstig ongewenst effect’, zoals vallen of overlijden.
Omdat er duidelijke nadelen zijn zonder voordelen, concluderen de onderzoekers dat het routinematig afbouwen van bloeddrukverlagende middelen bij ouderen met dementie afgeraden moet worden.
Bron: