AI als digitale collega bij de beoordeling van nierbiopten

Delen via:

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker ingezet bij de opsporing van nierfalen. Jesper Kers, nefropatholoog bij het Amsterdam UMC en het LUMC, was zo’n 7 jaar geleden een van de eersten die hiermee experimenteerden en ondertussen is er een hoop veranderd. “Ik had nooit durven denken dat de ontwikkelingen zo snel zouden gaan.”

Wanneer een donornier tekenen van afstoting vertoont, is het essentieel dat deze op tijd worden vastgesteld. Maar ook als er een ander probleem is met een niertransplantaat, bijvoorbeeld als de oorspronkelijke, primaire nierziekte terugkeert, is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. De standaardmethode om dit te onderzoeken is de histopathologische beoordeling van nierbiopten.

Gouden standaard?

“Deze methode wordt als de gouden standaard beschouwd, maar er zitten best wat haken en ogen aan”, zegt Kers. “Zo is een nierbiopsie een invasieve procedure en is het bewerken van het biopt in het lab arbeidsintensief. Dat gebeurt namelijk met de hand. Het biopt wordt eerst in parafine gegoten voordat er coupes van gesneden kunnen worden. Die worden op een glaasje geplakt en aangekleurd om contrast aan te brengen in het weefsel. Pas daarna kan het weefsel onder de microscoop beoordeeld worden door een patholoog.

“Maar het belangrijkste nadeel van nierbiopten is dat de beoordeling ervan complex is”, vervolgt Kers. “Het gebeurt niet zelden dat pathologen het onderling niet met elkaar eens zijn over de aard van de nierschade. Om consensus te bereiken, worden nierbiopten besproken in teams van nefropathologen en daarna worden de resultaten ook nog besproken tijdens multidisciplinair overleg met de behandelend nefrologen.” Daarom was het geen gek idee om op zoek te gaan naar een manier om de beoordeling van biopten te ondersteunen. 

Digitalisering

Een eerste stap daarin is het digitaliseren van nierbiopten. In de afgelopen jaren is de klassieke microscoop steeds vaker vervangen door een digitale variant. “Die scant de glaasjes met weefsel en zet ze om naar beelden van miljoenen pixels die door de patholoog op een scherm beoordeeld kunnen worden”, legt Kers uit. 

“Samen met collega’s uit Utrecht, Aken en Leuven hebben we een grote verzameling digitale beelden van nierbiopten aangelegd, eerst van transplantatienieren en ook van natieve nieren. Het idee was om 5.000 biopten uit 2 centra te digitaliseren, maar uiteindelijk sloten er meer centra aan en hebben we nu ongeveer 45.000 beelden verzameld (meestal 3 beelden per biopt). Dat is dus een beetje uit de hand gelopen. We hebben momenteel de grootste dataset wereldwijd met zo’n 40 terabyte aan data.”

AI in actie

De volgende stap is om de digitale beelden te kunnen analyseren en daar komt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence; AI) bij kijken (zie kader). Kers en collega’s publiceerden in 2022 een artikel in Lancet Digital Health, waarin ze demonstreerden hoe je AI in kunt zetten om al die beelden efficiënter te beoordelen.1 “In dit artikel hebben we voor het eerst laten zien wat de potentie is van zo’n dataset. Op 5.844 beelden van niertransplantaten van 1.948 patiënten hebben we zogenaamde deep learning-technieken toegepast om de histologie van de biopten te beoordelen. We ontwikkelden een computeralgoritme dat we de naam DEEPGRAFT gaven. Dit algoritme is getraind om afwijkingen in de nier te herkennen”, vertelt Kers. “Zo konden we de nierbiopten direct classificeren als normale biopten, biopten met afstotingsverschijnselen en biopten met verschijnselen die lijken op die van afstoting maar het niet zijn. Dit werkt dus als een soort digitale collega die je ondersteunt, waardoor je afstoting snel kunt signaleren.”

AI: wat is wat?

Iedereen heeft het over AI, maar wat is het precies? Een paar bekende en minder bekende begrippen op een rijtje:

Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence of AI, is de mogelijkheid van computers of andere machines om menselijke vaardigheden te vertonen, zoals leren, problemen oplossen en patronen herkennen. Voorbeelden zijn zelfrijdende auto’s, chatbots en programma’s zoals ChatGPT. AI maakt gebruik van wiskundige modellen (algoritmes). 

Een algoritme is een set van regels en instructies die een computer geautomatiseerd volgt.

Machine learning is een vorm van AI waarbij algoritmen gegevens analyseren, daarvan leren en vervolgens gefundeerde beslissingen nemen op basis van wat zij hebben geleerd.

Deep learning valt onder machine-learning en maakt gebruik van een hiërarchie van kunstmatige ‘neuronen’ die in lagen aan elkaar gekoppeld zijn. De verbindingen tussen de kunstmatige neuronen worden getraind. Elke diepere laag in het deep-learningmodel is een combinatie van de lagen ervoor en de complexiteit neemt dus steeds verder toe; het gaat hier om miljoenen parameters. Hierdoor is het mogelijk om op basis van grote hoeveelheden data, complexe patronen en verbanden te ontdekken die anders moeilijk te herkennen zijn. 

Trainingstechnieken

Er zijn verschillende methoden om een algoritme te trainen. “In ons project pasten wij ‘weakly supervised learning’ toe. Dat houdt in dat zo’n heel beeld van wel 7,5 miljard pixels maar één label krijgt. Je maakt dus een compressie van al die pixels in 1 diagnose. Een afwijking komt soms maar op een bepaald, klein deel van het beeld voor, bijvoorbeeld op 10% van de pixels. Dat betekent dat in dat geval de resterende 90% het verkeerde label krijgt om te trainen. Je hebt daarom heel veel beelden nodig om daar een patroon uit te kunnen destilleren en het algoritme te kunnen trainen. Dat is wel uitdagend, maar gelukkig zijn er – vooral in de laatste jaren – wel trucjes voor ontwikkeld”, aldus Kers.

Businesscase

“Ik vind het nog best lastig om te bepalen wat de businesscase zal zijn voor deze AI-toepassingen binnen de nefrologie”, zegt Kers. “Je kunt namelijk niet minder pathologen aanstellen en in die zin bespaar je er geen tijd of geld mee. De computersystemen kunnen dingen die wij als nefropathologen niet kunnen, zoals het tellen van bepaalde structuren. In een biopt zitten bijvoorbeeld wel 3.000 tubuli. Die kan je als patholoog onmogelijk allemaal gaan tellen. Maar de computer kan dat wel, binnen 5 minuten zelfs. In die tubuli kunnen allerlei afwijkingen voorkomen en die kan de computer ook tellen. Zo kun je bijvoorbeeld een uitkomst krijgen dat in een biopt 36% tubulusatrofie voorkomt; dat is een stuk nauwkeuriger dan de score van 25-50% die de huidige methode van beoordelen oplevert. Dat is de richting waar we in werken. Daarnaast zetten we in op het oplossen van onenigheid tussen beoordelaars, dus het bereiken van consensus. En mogelijk kunnen we aan de slag met predictie omtrent therapieën. Dan kan je bijvoorbeeld de kans inschatten dat een patiënt gaat reageren op een behandeling.”

Kers vervolgt: “We kunnen dus een hoop kanten op met dergelijke algoritmen. Hoe het er precies uit gaat zien, weet ik niet, maar ik verwacht dat dat de implementatie van deze technieken heel snel concreet gaat worden. Dat is het leuke van dit onderzoeksgebied: nog maar een paar jaar geleden was er nog helemaal niets en nu gaan we al toe naar de implementatie.”

Referentie:

  1. Kers J, Bülow RD, Klinkhammer BM, et al. Deep learning-based classification of kidney transplant pathology: a retrospective, multicentre, proof-of-concept study. Lancet Digit Health 2022;4:e18-26.

Belimumab ook effectief bij lupusnefritis

jan 2021 | SLE

Lees meer over Belimumab ook effectief bij lupusnefritis

Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

nov 2020

Lees meer over Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

ERA Highlights 2024

2 jul 2024 om 20:30 | Chronische nierschade, Dialyse

Lees meer over ERA Highlights 2024

Cardiorenale casuïstiek in een transmurale setting

17 jun 2024 om 20:00 | Diabetes

Lees meer over Cardiorenale casuïstiek in een transmurale setting

Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

11 jun 2024 om 20:00 | Acuut nierfalen, Chronische nierschade, Niertransplantatie

Lees meer over Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met chronische nierschade

27 feb 2024 om 20:00 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met chronische nierschade

ASN Highlights 2023

28 nov 2023 om 20:30 | Chronische nierschade, Diabetes

Lees meer over ASN Highlights 2023

ERA Highlights 2023

11 jul 2023 om 20:00 | Dialyse, Niertransplantatie

Lees meer over ERA Highlights 2023

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met zeer hoog risico

30 mrt 2023 om 20:30 | Chronische nierschade, Diabetes, Hartfalen

Lees meer over Optimaal teamwork bij de DM2-patiënt met zeer hoog risico
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Een multimodaal deep-learningmodel voor de voorspelling van acuut nierfalen

okt 2024 | Acuut nierfalen

Lees meer over Een multimodaal deep-learningmodel voor de voorspelling van acuut nierfalen

Immunomodulerend effect levamisol bij kinderen met idiopathisch nefrotisch syndroom

okt 2024 | Chronische nierschade

Lees meer over Immunomodulerend effect levamisol bij kinderen met idiopathisch nefrotisch syndroom

Veel goed nieuws uit de FLOW-trial

okt 2024 | Chronische nierschade, Virale infecties

Lees meer over Veel goed nieuws uit de FLOW-trial

Niet minder sterfte en heropnames door gerichte correctie van hyponatriëmie

okt 2024 | Chronische nierschade

Lees meer over Niet minder sterfte en heropnames door gerichte correctie van hyponatriëmie

HSK21542 effectief en veilig tegen pruritus bij hemodialysepatiënten

okt 2024 | Dialyse

Lees meer over HSK21542 effectief en veilig tegen pruritus bij hemodialysepatiënten

GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

okt 2024 | Acuut nierfalen, Immuuntherapie

Lees meer over GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

Training in omgaan met pijn voor hemodialysepatiënten

okt 2024 | Dialyse

Lees meer over Training in omgaan met pijn voor hemodialysepatiënten

Effectiviteit en veiligheid van dapagliflozine bij gevorderde chronische nierschade

okt 2024 | Chronische nierschade

Lees meer over Effectiviteit en veiligheid van dapagliflozine bij gevorderde chronische nierschade

Betere immuunrespons na COVID-19-vaccinatie door vervangen MMF?

okt 2024 | Niertransplantatie, Vaccinatie

Lees meer over Betere immuunrespons na COVID-19-vaccinatie door vervangen MMF?

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

ERA Highlights 2023 Podcast

aug 2023 | Dialyse, Niertransplantatie

Lees meer over ERA Highlights 2023 Podcast

Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

nov 2020

Lees meer over Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

MedNet Nefrologie 2024-02

jul 2024

Lees meer over MedNet Nefrologie 2024-02

MedNet Nefrologie 2024-01

apr 2024

Lees meer over MedNet Nefrologie 2024-01

MedNet Nefrologie 2023-03

dec 2023

Lees meer over MedNet Nefrologie 2023-03

MedNet Nefrologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Nefrologie 2023-02

MedNet Nefrologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Nefrologie 2023-01

MedNet Nefrologie 2022-03

dec 2022

Lees meer over MedNet Nefrologie 2022-03

MedNet Nefrologie 2022-02

jul 2022

Lees meer over MedNet Nefrologie 2022-02

MedNet Nefrologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Nefrologie 2022-01