Aios met passie voor podcasts

Delen via:

Voor deze AIOS corner spreek ik met aios Vincent Joustra, Toer Stevens en Floris de Voogd, de mannen achter dé MDL-podcast van Nederland: ‘Door het oog van de scoop’. Deze podcasts zijn zij in 2021 begonnen en inmiddels zijn zij 32 afleveringen verder en bezig met het 2e seizoen. 

Jongens, wat fijn dat ik jullie tegelijk kan treffen. Hoe zijn jullie begonnen?

Vincent: “Wij zaten als arts-onderzoekers op dezelfde kamer en speelden allen al langer met het idee een podcast te maken. We vinden dit alle 3 een heel prettig medium. We waren op zoek naar goede medische podcasts op MDL-gebied omdat er in ons vakgebied zo veel in ontwikkeling is. Zo’n MDL-podcast was er toen nog niet, dus besloten we de gok te wagen.”

Het team van Door het oog van de scoop, met links Vincent Joustra en rechts Floris de Voogd. Toer Stevens ontbreekt op de foto, want hij was ‘on air’.

De eerste aflevering vond ik eigenlijk direct van hoog niveau. 

Toer: “Grappig dat je dat zegt, als ik nu terugluister vind ik bijvoorbeeld het geluid erg slecht. Inmiddels hebben we onze eigen apparatuur.” Vincent: “We hadden ons wel enorm goed ingelezen en alle vragen voorbereid. We hadden ook geluk met de gasten, die spraken heel gemakkelijk.” Mooi logo trouwens! Het is hun eigen idee geweest, vertelt Floris: “Via een platform kregen we hulp van een grafisch vormgever. Binnen een paar uur kregen wij een prachtig getekend en professioneel logo terug.”

Het lijkt mij lastig de scope van jullie podcast te bepalen? 

Toer: “Ja klopt, al was het wel altijd ons idee om het voor mensen met een medische achtergrond te maken. Bijvoorbeeld voor beginnende aios MDL die meer achtergrondinformatie willen. Maar we beginnen iedere podcast vanuit het perspectief van de échte expert, namelijk de patiënt. Om die reden zien we dat sommige afleveringen ook heel relevant en praktisch zijn voor patiënten. Nadat we een interessante casus of ziektebeeld hebben besproken met de patiënt duiken we de diepte in met vaak een arts-onderzoeker en/of specialist op dat gebied.”

Doen jullie nog steeds alles zelf voor een aflevering?

Vincent: “Voor de eerste aflevering konden we via een kennis de apparatuur lenen om zo een start te maken. Die hielp ons toen ook op weg met de eindproductie en editing. We kwamen er echter al snel achter dat je feeling met het onderwerp moet hebben om vanuit de opname de juiste boodschap over te brengen. Om die reden hebben wij onszelf het editen aangeleerd.” Toer vult aan: “We bereiden het alle 3 voor maar verdelen de taken, 1 van ons is in de lead voor de aflevering en een ander de sidekick. Vincent maakt de jingle en doet de finale editing. Floris zet het online. We kunnen nu ‘from scratch’ een podcastserie produceren, met conceptualiseren, hosten, opnemen, editen, de muziek, het logo én publicatie.”

Merken jullie zelf dat je een ontwikkeling doormaakt? 

Floris: “In het begin was editen echt veel werk. Nu maken we een goed script om meer te focussen. We sturen het gesprek om de tijd te beperkten. Zo is ook editen minder werk. We zijn enorm gegroeid in het hele proces. Deze groei zien wij ook terug bij andere jonge artsen waarmee wij ons team inmiddels hebben versterkt.” 

Hoe bepalen jullie de onderwerpen van jullie afleveringen?

Toer: “Er komen zoveel interessante onderwerpen voorbij binnen de MDL. We hadden al vrij snel 10 afleveringen gemaakt waarbij we elk universitair centrum in Nederland hebben betrokken. Als arts-onderzoekers in die tijd was dat gemakkelijker. Nu zijn het onderwerpen die we in de kliniek tegenkomen als aios. De logistiek is echter uitdagender.” Vincent vult aan: “Ieder seizoen redeneren we vanuit alle deelgebieden binnen de MDL, zo proberen we ieder seizoen een gevarieerd pakket aan afleveringen te maken. Iedereen draagt onderwerpen aan die hij interessant vindt, bijvoorbeeld bij terugkomst van een congres, of een hip onderwerp dat je ergens hebt opgepikt.” Floris: “Eigenlijk was het eerste seizoen het leukst, omdat we heel Nederland door gingen en er in elke stad een weekendje weg van maakten.”

Is elke aflevering even leuk om te maken? 

Toer: “Afleveringen en sprekers kunnen enorm verrassen, want het zijn altijd gepassioneerde mensen. Het is heel leuk daarmee te praten.” “Sommige onderwerpen liggen je vanzelfsprekend meer dan andere, maar hoe de aflevering loopt hangt ook van de spreker af” vult Floris aan. “Sommige mensen hebben veel mediaervaring, anderen helemaal niet en zijn nerveus. Dan kost een aflevering meer moeite. Maar ook dan is het weer leuk iets moois neer te zetten.”

Zijn jullie veel tijd kwijt aan de voorbereiding? 

Vincent: “We zorgen wel dat we altijd goed beslagen ten ijs komen door bijvoorbeeld de papers goed te lezen. Maar qua tijd valt dat wel mee.” Toer vertelt dat het ook goed werkt om open en nieuwsgierige vragen te stellen. “Al heb ik voor de afleveringen over de geschiedenis van de MDL wel het hele boek gelezen. Dat kostte tijd, maar was wel heel leuk!”

Hoeveel luisteraars hebben jullie nu?

Floris zoekt het even voor ons op: “Op Spotify hebben nu 7500 mensen naar ons geluisterd. Afleveringen worden gemiddeld 500 keer beluisterd.” Dat vind ik eigenlijk best veel, als je bedenkt hoe klein MDL Nederland eigenlijk is. “Klopt, sommige afleveringen worden ook door patiënten veel beluisterd, zoals de aflevering over prikkelbaredarmsyndroom.” Vincent: “Bij iedere aflevering is een bepaalde groep mensen betrokken, en je merkt nog steeds dat er na iedere aflevering een sneeuwbaleffect ontstaat doordat ook de betrokken verpleegkundigen, onderzoekers en patiënten op onze podcast worden gewezen.” 

Hoe ziet de toekomst van jullie podcast eruit? 

Toer: “Dit is een vraag voor Floris, die heeft de grootste ambities.” Floris: “We gaan sowieso een derde seizoen maken. Daarnaast willen we graag wat voor patiënten maken. Zodat je iets aan een patiënt kunt geven nadat – of misschien zelfs voordat – diegene op de poli komt.” Vincent vult aan: “Zoals een soort folder in de vorm van een podcast, ik denk dat dit jonge mensen erg aanspreekt. Dan kun je het onderweg naar huis nog eens rustig beluisteren.” Floris: “Daarnaast hebben we nu 2 keer een reeks specials op de Digestive Disease Days gemaakt, dat was ook een ambitie van ons. De volgende stap is een podcast op een groter Europees congres”. Vincent: “We denken ook aan aanvragen van accreditatie, andere podcasts zijn hier ook mee bezig. De uitdaging is dan wel dat je moet garanderen dat mensen actief luisteren, bijvoorbeeld door het toevoegen van tussentijdse vragen. Maar we willen wel dat onze podcast geschikt blijft voor relaxed luisteren onderweg, dus dan zouden we 2 versies van die podcast maken: eentje met, en eentje zonder accreditatie.” 

Any last words?

Vincent: “We zijn op zoek naar arts-onderzoekers die het leuk vinden om afleveringen met ons te maken, we willen graag uitbreiden.” Floris en Toer: “Mensen mogen ook onderwerpen aandragen, het zou leuk zijn wat meer feedback van luisteraars te krijgen. We zijn te bereiken via doorhetoogvandescoop@gmail.com.”

Uiteindelijk beland ik in een brainstormsessie waar de drie mannen met steeds meer vernieuwende ideeën en invalshoeken op de proppen komen. Ik trek mij terug en kijk nu al uit naar het volgende seizoen! 

"Verlaag leeftijdsgrens bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar"

dec 2019 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over "Verlaag leeftijdsgrens bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar"

De beste behandeling voor gemetastaseerde maag- en slokdarmkanker

dec 2019 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over De beste behandeling voor gemetastaseerde maag- en slokdarmkanker

Verschillen tussen colon- en rectumcarcinoom

dec 2019 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Verschillen tussen colon- en rectumcarcinoom

Veiligheid van protonpompremmers op de lange termijn

dec 2019

Lees meer over Veiligheid van protonpompremmers op de lange termijn

Verhoogd risico op IBD tijdens behandeling met TNF-remmer

dec 2019 | IBD

Lees meer over Verhoogd risico op IBD tijdens behandeling met TNF-remmer

Aanbevelingen patiëntselectie voor antirefluxchirurgie

dec 2019 | Chirurgie

Lees meer over Aanbevelingen patiëntselectie voor antirefluxchirurgie

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

11 jun 2024 om 20:00 | Acuut nierfalen, Chronische nierschade, Niertransplantatie

Lees meer over Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

Nationaal Hepatitis Delta webinar

28 mei 2024 | Hepatitis, Hepatologie, Virale infecties

Lees meer over Nationaal Hepatitis Delta webinar

Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

6 feb 2024 om 20:00

Lees meer over Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

1 sep 2023 | IBD

Lees meer over Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

16 mei 2023 om 20:00 | Oesofagitis

Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

e-learning Acute pancreatitis

Pancreatitis

Lees meer over e-learning Acute pancreatitis

e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Chirurgie

Lees meer over e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Exocriene pancreasinsufficiëntie

Pancreatitis

Lees meer over Exocriene pancreasinsufficiëntie

ECCO in ORANJE 2025

donderdag 20 feb 2025 van 18:00 tot 21:45 | IBD

Lees meer over ECCO in ORANJE 2025

Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

okt 2024 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

Ultrabewerkt voedsel geeft vaker terugval bij ziekte van Crohn

okt 2024 | IBD

Lees meer over Ultrabewerkt voedsel geeft vaker terugval bij ziekte van Crohn

Fecestransplantatie evenaart antibiotica bij acute 'C. difficile'-infectie

okt 2024 | Bacteriële infecties, Transplantatie

Lees meer over Fecestransplantatie evenaart antibiotica bij acute 'C. difficile'-infectie

L-carnitine verbetert conditie lever bij NAFLD

okt 2024 | Hepatologie

Lees meer over L-carnitine verbetert conditie lever bij NAFLD

Vedolizumab effectiever in vroege fase ziekte van Crohn

okt 2024 | IBD

Lees meer over Vedolizumab effectiever in vroege fase ziekte van Crohn

Cendakimab effectief bij patiënten met eosinofiele oesofagitis

okt 2024 | Oesofagitis

Lees meer over Cendakimab effectief bij patiënten met eosinofiele oesofagitis

Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

okt 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

Filgotinib is effectief in de klinische praktijk

okt 2024 | IBD

Lees meer over Filgotinib is effectief in de klinische praktijk

Dieet krijgt ziekte van Crohn bij kinderen in remissie

okt 2024 | IBD

Lees meer over Dieet krijgt ziekte van Crohn bij kinderen in remissie

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

nov 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

sep 2023 | IBD

Lees meer over Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

Podcast Acute pancreatitis

apr 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Acute pancreatitis

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

nov 2021

Lees meer over Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

dec 2020 | IBD

Lees meer over Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

MedNet Gastro-enterologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-03

MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

MedNet Gastro-enterologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-02

MedNet Gastro-enterologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-01

MedNet Gastro-enterologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-04

MedNet Gastro-enterologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-03

MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

sep 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

MedNet Gastro-enterologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-02

MedNet Gastro-enterologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-01