Darmbacteriën blijken veel meer alcohol te kunnen produceren dan tot nu toe werd gedacht en dit kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Stijn Meijnikman en collega’s van het Amsterdam UMC publiceerden deze bevindingen in Nature Medicine.
Bij 40% van de NAFLD-patiënten blijkt alcohol waarschijnlijk toch een rol te spelen; in dit geval alcohol geproduceerd door de eigen darmbacteriën. Het was bekend dat darmbacteriën alcohol kunnen produceren, maar niet dat het zoveel kan zijn: de onderzoekers vonden in bloed uit de poortader alcoholconcentraties die overeenkomen met 0,35 liter pure alcoholconsumptie per dag.
Bij 146 mensen met en zonder leververvetting werden alcoholconcentraties in het bloed gemeten tijdens vasten en na een maaltijd. In beide groepen werden hoge alcoholconcentraties in de poortader gemeten. In het perifere bloed steeg de alcoholconcentratie door de maaltijd, maar deze lag nog altijd 187 keer lager dan in de poortader. De alcoholconcentratie in het perifere bloed nam toe naarmate mensen ernstiger ziek waren.
Dit onderzoek bewijst dat de lever een grote capaciteit heeft om alcohol uit het bloed te zuiveren en dat alcohol een rol speelt in de ontwikkeling van leververvetting. Deze bevindingen kunnen het startpunt vormen voor verschillende nieuwe onderzoeken en behandelopties voor patiënten met leververvetting.
Bron: