‘Als reumatoloog op Aruba kun je veel betekenen voor patiënten’

Delen via:

Rashidi Rellum was in januari 2019 de eerste reumatoloog op Aruba. Inmiddels heeft hij een collega-reumatoloog. Zij maken zich sterk voor de komst van een reumaconsulent en voor standaardvergoeding van ergotherapie. Rellum vertelt over zijn werk en wensen.

Rellum is geboren en opgegroeid in Suriname en deed zijn opleidingen geneeskunde en reumatologie in Nederland. In 2016 bezocht hij een congres over reumatologie op Aruba, waar een vacature bleek te zijn voor een reumatoloog. “Ik was al enkele keren op Aruba geweest, dus het was voor mij geen onbekend terrein. Werken in Suriname was vanwege de economische omstandigheden niet aantrekkelijk. Maar op Aruba wilde ik wel aan de slag. In Nederland is reumazorg vanzelfsprekend, maar hier was deze dure zorg nog een niche. Er zijn wel internisten met affiniteit voor reumazorg, maar zorgverlening door een reumatoloog is specialistischer en efficiënter, ook wat betreft de kosten. Met mijn komst in 2019 is het balletje gaan rollen om de reumazorg tot basiszorg te maken; goed georganiseerd en toegankelijk voor iedereen. Dat vuurtje is inmiddels overgeslagen naar Curaçao, waar eveneens een reumatoloog is. En ook Suriname heeft nu een Nederlandse reumatoloog. Op Aruba heb ik me vanaf het begin hard gemaakt voor een tweede reumatoloog, die in januari 2022 is gekomen.”

Niet alleen medicatie

Reumamedicatie bestaat voor een belangrijk deel uit biologicals. Omdat die duur zijn, werkt Rellum met biosimilars die door de Europese EMA en de Amerikaanse FDA zijn goedgekeurd. “Zo kunnen we de kosten verlagen en ervoor zorgen dat de budgetten niet helemaal opgaan aan dure reumazorg. We kunnen op Aruba verder alle reumamedicatie gebruiken die ook in Nederland beschikbaar is. We hebben ook een polariserende microscoop en een echoapparaat op de poli. Maar reumazorg gaat verder dan alleen medicatie. Het gaat ook om musculoskeletale zorg. Daarvoor hebben we sinds vorig jaar weer een vaste revalidatiearts. Bovendien zijn hier fysio- en ergotherapeuten.”

Een verschil met Nederland is dat ergotherapie op Aruba niet voor iedere reumapatiënt vergoed wordt. Dat gebeurt pas als de patiënt dat jaar opgenomen is geweest in het ziekenhuis. “Dat blijft een groot knelpunt”, stelt Rellum. “Want een groot deel van onze patiënten, veelal oude patiënten met reumatoïde artritis, heeft flinke deformaties aan de gewrichten. Zij hebben ergotherapie nodig, maar kunnen dat zelf niet betalen. We maken ons hard voor vergoeding voor deze patiënten. Dat is kosteneffectiever en patiëntvriendelijker, want nu gebruiken zij veel pijnstilling. Bovendien kunnen de deformaties zonder ergotherapie verergeren door verkeerde belasting van de gewrichten.”

Een ander gemis op Aruba is een reumaconsulent. Rellum: “Iedereen erkent dat die nodig is, maar we moeten dat organiseren en betrokken partijen ervoor op een lijn krijgen. De zorgverzekeraar van Aruba moet er akkoord voor geven, evenals de directie van het ziekenhuis. Ik heb er goede hoop op dat we het voor elkaar gaan krijgen. Studies hebben laten zien dat de zorg niet duurder wordt met de aanstelling van een reumaconsulent. Zij kunnen de reumatologen ontlasten, waardoor wij meer ruimte hebben om patiënten te zien.”

Contacten

Vooral in het begin van zijn tijd op Aruba had Rellum veel steun aan contacten met Nederlandse collega’s, met name Sylvana Kadir van de Sint Maartenskliniek en de inmiddels gepensioneerde professor Frank van den Hoogen van Radboudumc. “Het was altijd heel handig en prettig om op hen te kunnen terugvallen. Ik heb veel aan hen gehad. Het contact met Nederland is er nog steeds, maar nu op indicatie. Bij bijzondere casussen zoek ik uit welke vakgroep in Nederland ik daarvoor het best kan benaderen. Samen met mijn collega-reumatoloog hier op Aruba is er nu een vast overlegmoment met de beide reumatologen van Curaçao en Suriname. Elke week overleggen we online met elkaar. We bespreken onder meer casussen en organisatorische problemen met elkaar, maar fijn is ook dat je gewoon je vragen en gedachten kwijt kunt als arts. De reumatologen van Curaçao en Suriname werken nog alleen en ik heb zelf ervaren hoe dat is. Daarom vinden we het allemaal fijn om contact te hebben met elkaar, ook als het alleen maar over ditjes en datjes gaat.”

Andere eilanden

Rellum ziet niet alleen reumapatiënten van Aruba, maar ook van andere eilanden binnen het Nederlands-Caribisch gebied. Zo is er een vaste groep patiënten die vanaf het eiland Saba naar Aruba komt voor reumazorg. Bovendien gaat Rellum regelmatig naar Sint Maarten. Hij ziet daar reumapatiënten die de plaatselijke internisten hebben voorgeselecteerd vanuit hun poli. “Dat is voor mij een vol programma, waarbij ik in een week wel 80 patiënten zie. Ik heb daarbij een adviserende rol, waarna de internisten de behandeling verder kunnen oppakken. We hopen dit met Sint Maarten nog verder uit te breiden, om te voorkomen dat reumapatiënten naar Aruba moeten reizen. De internisten van Sint Maarten zijn er heel goed in om relevante patiënten te selecteren en hun gegevens op een lijst bij elkaar te zetten. Zo kunnen wij bijdragen aan de reumazorg op andere eilanden.”

Voor de komende tijd blijft Rellum zich inspannen voor vergoeding van de ergotherapie en voor het aantrekken van een reumaconsulent. Hij neemt, samen met specialisten van andere vakgroepen, ook deel aan adviescommissies over het omgaan met dure medicatie. “Zo werken we gezamenlijk aan het kosteneffectief organiseren van de zorg.”

Ook toen Rellum nog alleen werkte als reumatoloog op Aruba, voelde hij dat hij als enkeling al een groot verschil kon maken voor het leven van de patiënten in de hele regio. “Nu we met ons tweeën zijn, merken we dat nog sterker. Als reumatoloog kun je veel doen voor patiënten die veelal chronische ziekten hebben. Zij zijn opgelucht en dankbaar als zij na soms jaren wachten eindelijk een reumatoloog kunnen zien. Dat is niet ten nadele van de internisten met belangstelling voor reumatologie, want die doen uiteraard ook hun uiterste best. Maar een reumatoloog kan reumatische ziektebeelden beter herkennen en behandelen. Ik hoop dat we er nog collega’s bij krijgen, want hier in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname is nog veel reumatologische zorg nodig.”

Ziektebeelden

Op het gebied van ziektebeelden ziet Rellum ongeveer dezelfde aandoeningen als in Nederland. RA lijkt op Aruba iets minder vaak voor te komen, zoals ook is gebleken uit een kleine pilotstudie van Rellum. Andere verschillen met Nederland zijn nog gevoelsmatig: “We zien bijvoorbeeld regelmatig patiënten met SLE en ernstige SLE. Naar mijn gevoel zien we ook meer ontstekingen aan de spieren, en minder spierreuma. Dat laatste zag ik in Nederland vrijwel wekelijks, maar hier bij nog geen 5 patiënten op mijn hele poli in de afgelopen jaren. Dus dat is duidelijk minder. Opvallend is verder dat we ernstige jicht zien bij mannen tussen 30 en 40 jaar die obees zijn. Het zou in de toekomst wel interessant zijn om onderzoek te doen naar de oorzaken daarvan, bijvoorbeeld naar genetische factoren of leefstijl.”

 

Samen het tij keren, in de zorg en als individu

dec 2024 | Gynaecologische oncologie

Lees meer over Samen het tij keren, in de zorg en als individu

Reumapatiënten zijn bang om over te stappen naar nieuwe zorgverzekeraar

dec 2024 | Artrose, RA, Sclerodermie, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Reumapatiënten zijn bang om over te stappen naar nieuwe zorgverzekeraar

Incidentie van uveïtis bij patiënten met axSpA behandeld met bimekizumab

dec 2024 | Spondyloartritis

Lees meer over Incidentie van uveïtis bij patiënten met axSpA behandeld met bimekizumab

Onderwijs in ziek zijn en in voorlichting over ziek zijn

dec 2024

Lees meer over Onderwijs in ziek zijn en in voorlichting over ziek zijn

Minder polibezoeken voor mensen met spondyloartritis

dec 2024 | Spondyloartritis

Lees meer over Minder polibezoeken voor mensen met spondyloartritis

Gebruik van anti-IL-6 in tweede en derde trimester van de zwangerschap

dec 2024 | JIA, RA, Virale infecties

Lees meer over Gebruik van anti-IL-6 in tweede en derde trimester van de zwangerschap

SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

2 okt 2024 om 18:30 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

SpA café 4:
Treat-to-target bij axiale SpA: evidence en praktijkervaringen

4 okt 2022 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 4:
Treat-to-target bij axiale SpA: evidence en praktijkervaringen

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

MRI’s met gadolinium nauwkeuriger in vaststellen polymyalgia rheumatica

nov 2019

Lees meer over MRI’s met gadolinium nauwkeuriger in vaststellen polymyalgia rheumatica

Behandeling reuma bij syndroom van Down nog verre van optimaal

nov 2019 | JIA

Lees meer over Behandeling reuma bij syndroom van Down nog verre van optimaal

Tofacitinib relatief veilig voor ongeboren kind

nov 2019 | RA

Lees meer over Tofacitinib relatief veilig voor ongeboren kind

Ixekizumab verbetert kwaliteit van leven bij radiografische axiale spondyloartritis

nov 2019

Lees meer over Ixekizumab verbetert kwaliteit van leven bij radiografische axiale spondyloartritis

Gordelroosvaccinatie ook veilig voor TNFi-gebruikers

nov 2019

Lees meer over Gordelroosvaccinatie ook veilig voor TNFi-gebruikers

Nauwelijks invloed opioïden op pijn en functionaliteit

nov 2019 | Artrose

Lees meer over Nauwelijks invloed opioïden op pijn en functionaliteit

Ondanks flares toch doorgaan met checkpointremmers

nov 2019 | RA

Lees meer over Ondanks flares toch doorgaan met checkpointremmers

Lage dosis prednisolon verbetert symptomen handartrose aanzienlijk

nov 2019

Lees meer over Lage dosis prednisolon verbetert symptomen handartrose aanzienlijk

Baricitinib ook op lange termijn veilig

nov 2019 | RA

Lees meer over Baricitinib ook op lange termijn veilig

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-03

MedNet Reumatologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-02

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02