Een consensusdocument van de American Thoracic Society en Veterans Affairs Health Services Research and Development Service, dat in het blue journal verscheen, biedt aanknopingspunten voor de implementatie van gedeelde besluitvorming over longkankerscreening.
In de richtlijnen wordt geadviseerd om samen te beslissen over de toepassing van longkankerscreening. Dit gebeurt in de praktijk echter zelden. Ook is onduidelijk hoe dat het beste gedaan zou kunnen worden. Daarom heeft een Amerikaanse taskforce opgeroepen om hier nader onderzoek naar te doen.
In het huidige statement wordt een onderzoeksagenda gepresenteerd, bestaande uit drie onderdelen. Om te beginnen een samenvatting over de kernprincipes die ten grondslag liggen aan kwalitatief hoogwaardige gedeelde besluitvorming. Vervolgens presenteren de auteurs 22 belangrijke onderzoeksvragen over de implementatie, gerangschikt op prioriteit. Ten slotte doen ze aanbevelingen over de implementatie.
De betrokken belanghebbenden beoordeelden manieren om de ervaring van patiënten vast te leggen, zoals de waargenomen kwaliteit van de communicatie en de tevredenheid met de besluitvorming, en essentiële onderdelen van de gedeelde besluitvorming, d.w.z. de concordantie met de waarden van de patiënt en de betrokkenheid van patiënten.
Dit document biedt wetenschappers een routekaart voor onderzoek met als doel gedeelde besluitvorming over longkankerscreening te helpen implementeren.
Bron:
Wiener RS, Barker AM, Carter-Harris L, et al. Stakeholder Research Priorities to Promote Implementation of Shared Decision-Making for Lung Cancer Screening: An American Thoracic Society and Veterans Affairs Health Services Research and Development Statement. Am J Respir Crit Care Med. 2022;205:619-30.