Analyse in AvL verlaagt druk op poli dermatologie

Delen via:

Kortere wachttijd voor patiënten, minder druk op de spreekuren en bovendien een training voor dermatologen in het voeren van ontslaggesprekken. Dat zijn enkele resultaten van een analyse van de wachttijd op de afdeling Dermatologie van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam. Ayla de Waal deed de analyse als afronding van haar studie geneeskunde.

De hoofdvragen in het onderzoek van De Waal waren: Hoeveel patiënten wijken af van de follow-up zoals die volgens de protocollen moet gebeuren? Wat zijn daarvan de oorzaken? Met als doel de wachtlijsten te verminderen en zo de patiëntenzorg te verbeteren. “In het AvL liepen de dermatologische poli’s vol met follow-upafspraken waardoor weinig plekken overbleven voor nieuwe patiënten en spoedpatiënten. Naar alle waarschijnlijkheid neemt het aantal patiënten de komende jaren alleen maar toe, wat zal resulteren in meer follow-upafspraken. Dat moet voor het ziekenhuis en de artsen wel haalbaar zijn.”

Deel niet correct gepland

De Waal analyseerde de afspraken van 844 huidkankerpatiënten in het AvL: welke follow-up stond gepland en klopte dit met het protocol voor ieders situatie? Het bleek dat het overgrote deel (720 patiënten; 85%) goed gepland stond. Van de 124 patiënten die niet correct gepland waren, zouden 61 patiënten ontslagen moeten zijn en kwamen 54 patiënten te frequent terug voor controle. Daarnaast bleken 9 patiënten onterecht meerdere keren op de lijst te staan. Correctie van de gevonden resultaten levert naar schatting 5 tot 8 plekken per week op. “Dat betekent dus dagelijks 1 tot 2 afspraken”, concludeert De Waal. “Op een poli met 10 tot 15 patiënten per dagdeel is dat vrij significant.”

De Waal vond verschillende oorzaken voor de incorrecte planning, waaronder het feit dat het een complexe patiënt betrof (21%) of dat op verzoek van de patiënt een extra afspraak was gepland. In andere gevallen ging het om een administratieve fout (wellicht mede door de tijdsdruk op de poli’s), variabele interpretatie van protocollen of het werd niet duidelijk wat de oorzaak was.

Welk protocol?

Bij complexe patiënten (meerdere en/of verschillende tumoren) kan het voor de behandelaar lastig zijn om te beslissen welk protocol gevolgd moet worden. Iedere tumor heeft immers een eigen protocol. De Waal: “Er is bijvoorbeeld een protocol voor melanoom, maar ook voor meervoudige melanomen. Daarnaast bleken definities binnen protocollen niet altijd duidelijk. Verschillende dermatologen kunnen protocollen daardoor verschillend interpreteren. Dit bemoeilijkt de zorg voor complexe patiënten. Daar komt bij dat deze patiënten vaak meer geruststelling nodig hebben van de behandelaar. Dat alles geeft variatie in de follow-up.”

In haar onderzoek merkte De Waal bovendien op dat er binnen de dermatologie erg veel protocollen zijn. En er komen regelmatig nieuwe bij op basis van nieuwe inzichten uit de literatuur. “Als je al langere tijd als dermatoloog werkt, heb je al verschillende protocollen langs zien komen. Dan kan het lastig zijn om in de overvolle spreekuren te bedenken welk protocol je bij een bepaalde patiënt moet aanhouden.”

Het zou volgens haar kunnen helpen om in het elektronisch patiëntendossier bijvoorbeeld een systeem in te bouwen waarmee je snel toegang kunt krijgen tot de juiste follow-up voor een bepaalde tumor. “Het blijft hierbij wel van belang dat dermatologen op gezette tijden protocollen met elkaar bespreken en evalueren om zo up-to-date te blijven.”

Lang traject

Capaciteitsmedewerker Stefan Brand is blij met de analyse van De Waal, omdat die wetenschappelijk onderbouwt wat er beter kan in de planning voor de dermatologische poli. Aan het onderzoek ging een lang traject vooraf: “We liepen aan tegen overvolle poli’s. De toegangstijd voor nieuwe patiënten was opgelopen van 14 dagen in 2017 naar 24 dagen in 2020. Dit had meerdere oorzaken: te veel follow-uppatiënten, maar ook de coronapandemie waardoor er tijdelijk veel minder poli’s waren. Bovendien was al voor de pandemie, op basis van een extern rapport, de consultduur van controles verlengd waardoor het netto aantal controleplekken omlaagging.”

De volle poli’s gingen ten koste van de instroom, wat uiteraard niet wenselijk is. Er was dus veel urgentie om iets te doen. Brand: “Met het onderzoek wilden we precieze aantallen patiënten die niet goed waren ingepland, boven water krijgen. Een manier om drukte op de poli op te vangen is een extra dermatoloog aanstellen, maar we wilden eerst nagaan of we de planning konden verbeteren. Met als uitgangspunten om voorrang te geven aan nieuwe patiënten en minder follow-upafspraken in te plannen.”

Meteen winst

Het onderzoek van De Waal heeft waardevolle informatie en verbeterpunten opgeleverd, vindt Brand. Er wordt al gewerkt aan aanpassing van de follow-up bij patiënten die niet correct waren ingepland. “Dat levert per patiënt meteen winst op wat betreft ruimte voor nieuwe patiënten. De wachttijd is inmiddels weer terug op het niveau van 2017.” Bovendien heeft een training plaatsgevonden in het ontslaan van patiënten (zie kader).

Volgens Brand is deze analyse niet alleen iets voor dermatologie, maar ook voor andere specialismen zoals interne geneeskunde: “We kunnen dit veel breder inzetten in het ziekenhuis. Dat is nodig omdat veel oncologische patiënten steeds langer overleven en dus langer in follow-up blijven. Dit betekent vollere poli’s. We moeten er alert op zijn dat er ruimte blijft voor nieuwe patiënten. En tegelijk moeten we ervoor zorgen dat we de juiste patiënten in de juiste frequentie terugzien op de poli.”

Ontslagtraining

Artsen kunnen het lastig vinden om een patiënt te ontslaan. Bijvoorbeeld een patiënt die al jarenlang onder controle is en met wie de behandelaar een band heeft opgebouwd. “In de opleiding worden aankomend artsen hierin nauwelijks getraind”, aldus De Waal.

Brand vult hierover aan: “Een dermatoloog gaf inderdaad aan dat ze moeite had om patiënten te ontslaan die ze al lange tijd onder controle had. Maar op den duur is er geen medische reden meer om de patiënt nog te zien. Daarom hebben we eenmalig een ontslagtraining georganiseerd voor de vakgroep dermatologie. Belangrijke les daaruit is om duidelijk de richtlijnen en bijbehorende follow-up met de patiënt te bespreken. Bijvoorbeeld: u blijft na uw behandeling nog 1 jaar onder controle en zonder bijzonderheden wordt u daarna ontslagen. Bovendien is iemand ontslaan overwegend goed nieuws: de patiënt is immers genezen.”

Ook interessant voor u: Dermatoloog bij de kiwi’s

Europese goedkeuring bimekizumab voor PsA en axSpA

jun 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over Europese goedkeuring bimekizumab voor PsA en axSpA

Aantal huidtherapeuten neemt komende jaren sterk toe

jun 2023 | Cosmetische dermatologie

Lees meer over Aantal huidtherapeuten neemt komende jaren sterk toe

Impact van spataderen kan groot zijn

jun 2023 | Flebologie, Vaatchirurgie, Vaatlijden

Lees meer over Impact van spataderen kan groot zijn

Bètablokkers bij aardbeivlek alleen bij strikte medische noodzaak

mei 2023

Lees meer over Bètablokkers bij aardbeivlek alleen bij strikte medische noodzaak

RA-patiënt met kanker kan veilig worden behandeld met checkpointremmer

mei 2023 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie, Longoncologie, RA

Lees meer over RA-patiënt met kanker kan veilig worden behandeld met checkpointremmer

Huidafwijking vaak nauw verbonden met psychiatrische ziekte

mei 2023 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Huidafwijking vaak nauw verbonden met psychiatrische ziekte

Live webcast Psychodermatologie

13 jan 2025 om 20:00 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Live webcast Psychodermatologie

Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

10 dec 2024 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Van data naar doen! Nieuwe perspectieven in de systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

13 nov 2024 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Masterclass Hidradenitis Suppurativa (HS)
Barrières doorbreken in HS: Real World Evidence en Casuïstiek

Verdachte huidafwijkingen onder de loep

16 okt 2024 om 20:00

Lees meer over Verdachte huidafwijkingen onder de loep

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Dermatologen van de Toekomst 2025

vrijdag 17 jan 2025 van 09:45 tot 16:30 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2025

DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

nov 2024 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

okt 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

okt 2024

Lees meer over Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

okt 2024

Lees meer over Nieuw middel tegen urticaria effectief en veilig

Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

okt 2024

Lees meer over Late breaking: nemolizumab bij prurigo nodularis na 52 weken ook veilig

Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

sep 2024

Lees meer over Een aanvullend medicament voor trichotillomanie?

Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

sep 2024 | Eczeem

Lees meer over Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

sep 2024 | Bacteriële infecties, Eczeem, Huidinfecties, Schimmelinfecties

Lees meer over Dit merkt u van klimaatverandering in de spreekkamer

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-04

okt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-04

MedNet Dermatologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-03

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03