Bij een groot deel van de patiënten met het multisysteem inflammatoire syndroom bij kinderen (MIS-C) zijn auto-antilichamen tegen interleukine-1-receptorantagonisten (IL-1Ra) aanwezig; deze antistoffen waren ook specifiek voor de aandoening. De bevindingen van deze retrospectieve cohortstudie uit Duitsland en Spanje verschenen in The Lancet Rheumatology.
MIS-C is een zeldzame, maar ernstige complicatie van een SARS-CoV-2-infectie. Er is discussie over de mogelijke betrokkenheid van auto-antistoffen. Onlangs zijn neutraliserende auto-antistoffen tegen de inflammatoire receptorantagonisten progranuline en IL-1Ra gevonden bij ernstig zieke volwassenen met COVID-19. In deze studie is de rol van dergelijke auto-antistoffen bij MIS-C onderzocht.
Anti-IL-1Ra
Auto-antilichamen tegen IL-1Ra konden worden gedetecteerd bij 62% van de 21 patiënten met MIS-C, maar niet bij andere groepen: 24 kinderen met de ziekte van Kawasaki, 146 kinderen met asymptomatische of milde COVID-19, 10 kinderen met inactieve systemische juveniele idiopathische artritis, 33 kinderen met een vermoedelijke groeiachterstand en 462 gezonde kinderen.
Isovorm
Bij slechts 1 patiënt (5%) met MIS-C werden auto-antilichamen tegen progranuline gedetecteerd. Bij alle patiënten met MIS-C die positief waren voor anti-IL-1Ra-antilichamen werd een extra, hypergefosforyleerde, tijdelijk voorkomende atypische isovorm van IL-1Ra waargenomen. Anti-IL-1Ra-antistoffen verslechterden de IL-1Ra-functie, wat resulteerde in versterkte IL-1β-signalering.
Bron:
Pfeifer J, Thurner B, Kessel C, et al. Autoantibodies against interleukin-1 receptor antagonist in multisystem inflammatory syndrome in children: a multicentre, retrospective, cohort study. Lancet Rheumatol. 2022, March 29. Online ahead of print.