Anti-reflux mucosectomie: alternatieve behandeling voor refluxziekte?

Ongeveer 10% van de mensen in de westerse wereld heeft last van refluxziekte.1 Naast medicijnen of een ingrijpende operatie, kunnen endoscopische technieken toegepast worden om klachten van reflux te verhelpen. Kan anti-reflux mucosectomie (ARMS) toegevoegd worden aan het endoscopische behandelarsenaal voor refluxziekte? Deze vraag vormde een onderdeel van het promotieonderzoek van Thijs Kuipers (nu werkzaam als aios Radiologie, Spaarne Gasthuis). Samen met zijn promotor prof. dr. Arjan Bredenoord (MDL-arts, Amsterdam UMC) vertelt hij over zijn onderzoek naar de werkzaamheid en het mogelijke werkingsmechanisme van ARMS. 

De spier op de overgang tussen de maag en slokdarm, die normaal gesproken in rust aangespannen is, functioneert als een barrière tegen reflux. Een disfunctie van deze barrière is veelal de oorzaak van gastro-oesofageale refluxziekte (‘gastroesophageal reflux disease’, GERD). De oplossing voor het tegengaan van klachten van refluxziekte is voor veel patiënten, naast leefstijlaanpassingen, het slikken van medicijnen zoals protonpompremmers. Maar een deel van de patiënten vindt dit onplezierig, is bang voor de bijwerkingen of merkt onvoldoende effect van de medicatie. Daarnaast behoort een operatie tot de mogelijkheden, maar dit is voor veel patiënten te ingrijpend. “We hebben in het verleden verschillende endoscopische technieken onderzocht”, legt Arjan Bredenoord uit. “Bij deze technieken wordt bijvoorbeeld een prothese ingebracht om de overgang tussen maag en slokdarm te verdikken of worden er hechtingen gezet. Maar tot nu toe laat de effectiviteit van deze behandelingen te wensen over. Daarom onderzoeken we alternatieve oplossingen voor refluxziekte.” Thijs Kuipers: “Een interessante techniek in dit kader is anti-reflux mucosectomie (ARMS).” 

Littekenweefsel

ARMS is geïntroduceerd door een MDL-arts uit Japan.2 “Met deze techniek nemen we wat weefsel weg precies op de overgang tussen maag en slokdarm. In de weken na de ingreep ontstaat er op die plek wat littekenweefsel. Een eerste doel van het onderzoek van Kuipers was na te gaan welk effect ARMS heeft op klachten van reflux.3 Een tweede doel was om duidelijkheid te krijgen over het werkingsmechanisme van deze techniek. “Hier zijn wel wat ideeën over”, licht Kuipers toe. “Zo kan het zijn dat het litteken de overgang tussen maag en slokdarm vernauwt, wat mogelijk helpt klachten van reflux tegen te gaan. Een andere hypothese gaat uit van de rek-receptoren in de maag. Deze receptoren worden geprikkeld na het eten of drinken. Dit zorgt voor het vaker optreden van spontane relaxaties van de spier op de overgang tussen maag en slokdarm. Hierdoor kan het zuur makkelijker de slokdarm in stromen. Mogelijk dat door het ontstane littekenweefsel de rek-receptoren minder geprikkeld worden en er daardoor minder vaak spontane relaxaties zijn.”  

Minder refluxepisodes

Voor zijn onderzoek naar ARMS heeft Kuipers een prospectieve therapeutische interventiestudie uitgevoerd, met in totaal 11 patiënten.3 “Bij deze mensen hebben we een zuurmeting gedaan gedurende 24 uur – zoals standaard bij mensen met refluxziekte – om de mate van reflux voorafgaand aan de ingreep te analyseren. Daarnaast hebben we deze mensen een maaltijd gegeven en het optreden van de spontane relaxaties gedurende anderhalf uur gemeten. Dit hebben we 3 maanden na de ingreep herhaald.” Bij de ARMS zelf is 50% van de circumferentie van de slokdarm behandeld.  

De primaire uitkomstmaat van de studie was het totaal aantal refluxepisodes. Deze waren significant afgenomen van 74 voor de ingreep naar 37 na de ingreep, vertelt Kuipers. Ook de totale zuurblootstelling (het percentage van de tijd waarop er zuur in de slokdarm aanwezig was), nam af van 8,7 naar 5,3%. Hoewel dit verschil significant was, zegt Bredenoord: “Het effect dat we gemeten hebben, zal voor de meeste patiënten waarschijnlijk niet voldoende zijn.”   

Geen verschil in stugheid

Is er ook meer duidelijkheid gekomen over de mogelijke mechanismen die achter het effect van ARMS zitten? “Dit hebben we met onze tests niet goed kunnen achterhalen”, zegt Kuipers. “Om de eerste hypothese over het mechanische litteken te testen, hebben we gemeten hoe stug het weefsel was op de overgang van maag en slokdarm. We zagen echter geen verschil in stugheid voor en na de behandeling. De spontane relaxaties van de onderste slokdarmkringspier namen wel af van 4 naar 2. Maar dit zijn kleine aantallen, wat het lastig maakt te zeggen of er een werkelijk relevant verschil is.” 

Veiligheid?

Hoewel ARMS volgens Bredenoord en Kuipers eenvoudig toe te passen is, vragen zij zich wel af wat de rol van deze endoscopische techniek bij refluxziekte precies gaat zijn. “Eigenlijk zouden we met een groot gecontroleerd onderzoek moeten nagaan of de techniek echt van toegevoegde waarde is, idealiter in vergelijking met een nepprocedure”, aldus Bredenoord. “Een ander punt is dat we met de kleine patiëntaantallen in deze studie weinig kunnen zeggen over de veiligheid van de techniek. En omdat refluxziekte een goedaardige aandoening is, mogen we eigenlijk geen complicaties accepteren.” Een derde belangrijke kanttekening is dat deze techniek niet toegepast kan worden bij patiënten met een middenrifbreuk groter dan 2 cm. Maar de meeste mensen met ernstigere refluxziekte hebben een grotere middenrifbreuk. Bredenoord: “Het is dus nog de vraag voor welke patiënt deze techniek geschikt zal blijken. Misschien voor de minder ernstige patiënten, maar die zijn vaak weer goed geholpen met medicijnen.” Kortom: de techniek heeft zeker potentie, maar is volgens Kuipers en Bredenoord momenteel nog niet klaar voor de klinische praktijk. 

Promotie Thijs Kuipers over nieuwe behandelstrategieën voor achalasie en refluxziekte

Op 14 januari jl. promoveerde Thijs Kuipers aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘When the esophageal sphincter fails: New treatment strategies on achalasia and GERD’.

“Mijn promotieonderzoek richtte zich op de behandeling van motiliteitsstoornissen van de slokdarm”, vertelt Kuipers, “waarbij het eerste deel de behandeling van achalasie betrof. Hierbij zijn 2 methoden vergeleken: pneumatische dilatatie in één serie (PD) en perorale endoscopische myotomie (POEM).” Dit onderzoek liet zien dat POEM na 5 jaar effectiever was dan PD.

In het tweede deel van zijn proefschrift heeft Kuipers aanvullende en alternatieve behandelstrategieën voor refluxziekte onderzocht. “Naast de in dit artikel besproken anti-reflux mucosectomie hebben we gekeken naar de werkzaamheid van een natuurlijk supplement bij mensen die af en toe last hebben van reflux. Dit supplement bleek niet beter dan placebo in het verminderen van klachten van reflux. Ook hebben we onderzocht of een bepaalde gel, die een soort laag vormt in de slokdarm, van toegevoegde waarde was voor patiënten met refluxziekte die tevens een protonpompremmer gebruikten. De resultaten van deze studie lieten geen voordeel zien van deze gel.” 

Op basis van zijn onderzoeken concludeerde Kuipers dat mechanische behandelopties veelbelovender lijken dan alternatieve farmacologische opties bij refluxziekte. Daarnaast hebben de onderzoeken bijgedragen aan meer inzicht over de werkingsmechanismen van deze behandelopties, aldus Kuipers.

Referenties: 

  1. El-Serag H, Hill C, Jones R. Systematic review: the epidemiology of gastro-oesophageal reflux disease in primary care, using the UK General Practice Research Database. Aliment Pharmacol Ther. 2009;29:470-80. 
  2. Inoue H, Ito H, Ikeda H, et al. Anti-reflux mucosectomy for gastroesophageal reflux disease in the absence of hiatus hernia: a pilot study. Ann Gastroenterol. 2014;27:346-51. 
  3. Kuipers T, Oude Nijhuis RAB, Pouw RE, et al. Antireflux mucosectomy for gastroesophageal reflux disease: efficacy and the mechanism of action. Endoscopy. 2024;56:897-9

Risankizumab nu ook vergoed voor behandeling colitis ulcerosa

apr 2025 | IBD

Lees meer over Risankizumab nu ook vergoed voor behandeling colitis ulcerosa

Checkpointremmers bij niet-resectabel slokdarmcarcinoom veelbelovend, maar geen duidelijkheid over meerwaarde

apr 2025 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Checkpointremmers bij niet-resectabel slokdarmcarcinoom veelbelovend, maar geen duidelijkheid over meerwaarde

Slimme wc-bril wint Klokhuis Wetenschapsprijs

apr 2025

Lees meer over Slimme wc-bril wint Klokhuis Wetenschapsprijs

Anti-reflux mucosectomie: alternatieve behandeling voor refluxziekte?

apr 2025 | Endoscopie

Lees meer over Anti-reflux mucosectomie: alternatieve behandeling voor refluxziekte?

De prognostische waarde van peritoneale metastasen bij patiënten met maagkanker

apr 2025 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over De prognostische waarde van peritoneale metastasen bij patiënten met maagkanker

Minder coloscopieën nodig door darmkankersurveillance met ontlastingstesten

mrt 2025 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Minder coloscopieën nodig door darmkankersurveillance met ontlastingstesten

Chronische Pancreatitis

8 apr 2025 om 20:00 | Pancreatitis

Lees meer over Chronische Pancreatitis

Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

19 feb 2025 | IBD

Lees meer over Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

11 jun 2024 om 20:00 | Acuut nierfalen, Chronische nierschade, Niertransplantatie

Lees meer over Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

Nationaal Hepatitis Delta webinar

28 mei 2024 | Hepatitis, Hepatologie, Virale infecties

Lees meer over Nationaal Hepatitis Delta webinar

Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

6 feb 2024 om 20:00

Lees meer over Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

1 sep 2023 | IBD

Lees meer over Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

e-learning Acute pancreatitis

Pancreatitis

Lees meer over e-learning Acute pancreatitis

e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Chirurgie

Lees meer over e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Exocriene pancreasinsufficiëntie

Pancreatitis

Lees meer over Exocriene pancreasinsufficiëntie
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Bloedbiomarkers voorspellen mogelijk effect semaglutide bij mensen met hiv en MASLD

mrt 2025 | Hepatologie, HIV, Virale infecties

Lees meer over Bloedbiomarkers voorspellen mogelijk effect semaglutide bij mensen met hiv en MASLD

Aanhoudende werkzaamheid van verlengde onderhoudsbehandeling met risankizumab bij colitis ulcerosa

feb 2025 | IBD

Lees meer over Aanhoudende werkzaamheid van verlengde onderhoudsbehandeling met risankizumab bij colitis ulcerosa

TL1A-remmer RO7790121 bij eerder behandelde patiënten met colitis ulcerosa

feb 2025 | IBD

Lees meer over TL1A-remmer RO7790121 bij eerder behandelde patiënten met colitis ulcerosa

Betere werkzaamheid met vedolizumab versus infliximab bij eerder behandelde patiënten met colitis ulcerosa

feb 2025 | IBD

Lees meer over Betere werkzaamheid met vedolizumab versus infliximab bij eerder behandelde patiënten met colitis ulcerosa

Werkzaamheid van lusvertikimab bij eerder behandelde patiënten met colitis ulcerosa

feb 2025 | IBD

Lees meer over Werkzaamheid van lusvertikimab bij eerder behandelde patiënten met colitis ulcerosa

Geïntensiveerd ustekinumab-regime niet geassocieerd met betere werkzaamheid bij ziekte van Crohn

feb 2025 | IBD

Lees meer over Geïntensiveerd ustekinumab-regime niet geassocieerd met betere werkzaamheid bij ziekte van Crohn

Mirikizumab vermindert aandrang bij patiënten met matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa

feb 2025 | IBD

Lees meer over Mirikizumab vermindert aandrang bij patiënten met matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa

Betere werkzaamheid van subcutane inductiebehandeling met guselkumab bij de ziekte van Crohn

feb 2025 | IBD

Lees meer over Betere werkzaamheid van subcutane inductiebehandeling met guselkumab bij de ziekte van Crohn

Meer klinische remissies met duvakitug bij patiënten met colitis ulcerosa

feb 2025 | IBD

Lees meer over Meer klinische remissies met duvakitug bij patiënten met colitis ulcerosa

Podcast CMV-infectie: Microbiologie

nov 2024 | Niertransplantatie, Transplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Microbiologie

Podcast CMV-infectie: Klinische farmacologie

nov 2024 | Niertransplantatie, Transplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Klinische farmacologie

Podcast CMV-infectie: Solide orgaantransplantatie

nov 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Solide orgaantransplantatie

Podcast CMV-infectie: Hematologie

nov 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Podcast CMV-infectie: Hematologie

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

nov 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

sep 2023 | IBD

Lees meer over Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

Podcast Acute pancreatitis

apr 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Acute pancreatitis

Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

nov 2021

Lees meer over Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

MedNet Gastro-enterologie 2025-01

mrt 2025

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2025-01

MedNet Gastro-enterologie 2024-04

dec 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-04

MedNet Gastro-enterologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-03

MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

MedNet Gastro-enterologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-02

MedNet Gastro-enterologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-01

MedNet Gastro-enterologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-04

MedNet Gastro-enterologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-03

MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

sep 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023