Kortdurend anti-TNF in combinatie met een chirurgische sluiting induceert op de lange termijn vaker MRI-genezing dan alleen anti-TNF bij patiënten met de ziekte van Crohn en perianale fistels. Dit is gevonden in de gerandomiseerde PISA-II-studie die is uitgevoerd in negen ziekenhuizen in Nederland en één ziekenhuis in Italië.
In de richtlijnen wordt geadviseerd om perianale fistels in het kader van de ziekte van Crohn te behandelen met anti-TNF. Een chirurgische sluiting kan overwogen worden bij patiënten bij wie de ziekte operabel is. De langetermijnresultaten na deze twee strategieën waren tot nu toe niet direct vergeleken.
Van de 94 deelnemende patiënten werd 34% gerandomiseerd naar een van beide behandelregimes; de overige 66% koos zelf voor een specifieke behandeling. 40% van de patiënten werd toegewezen aan de chirurgische sluitingsgroep en 60% aan de anti-TNF-groep. Na 18 maanden was een radiologische genezing significant vaker opgetreden in de groep met chirurgische sluiting (32%) dan in de anti-TNF-groep (9%; p = 0,005). Daarentegen was een klinische sluiting niet significant verschillend tussen de twee behandelgroepen (68% in de chirurgische sluitingsgroep versus 52% in de anti-TNF-groep; p = 0,076).
Deze gegevens wijzen erop dat aan patiënten met een perianale fistel van Crohn die in aanmerking komen voor een chirurgische sluiting, geadviseerd moet worden om zowel anti-TNF als een chirurgische sluiting te kiezen.
Bron:
Meima-van Praag EM, van Rijn KL, Wasmann KATGM, et al. Short-term anti-TNF therapy with surgical closure versus anti-TNF therapy in the treatment of perianal fistulas in Crohn’s disease (PISA-II): a patient preference randomised trial. Lancet Gastroenterol Hepatol. April 12, 2022. Online ahead of print.