Het gebruik van laagmoleculairgewichtheparine (LMWH) door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een studie van het Amsterdam UMC, Radboudumc en Warwick University die is gepubliceerd in The Lancet.
Aan de ALIFE2-studie deden vrouwen mee die 2 of meer miskramen hadden gehad én een erfelijke stollingsneiging hadden. De onderzoekers toonden aan dat het gebruik van heparine geen invloed heeft op het verloop van de zwangerschap. Het percentage levendgeboren baby’s was namelijk in beide studiegroepen vrijwel gelijk: 71,6% in de groep die het antistollingsmedicijn gebruikte en 70,9% in de groep die de standaardzorg kreeg.
Antistollingsmiddelen worden nu nog wereldwijd bij deze vrouwen voorgeschreven. Door de uitkomsten van deze studie kan dat worden ontraden. Dit voorkomt onnodige behandeling: vrouwen hoeven zichzelf niet meer langdurig dagelijks te injecteren.
Verder hoeven vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad, zich niet meer te laten testen op erfelijke trombofilie. Dit leidt niet alleen tot grote besparingen in de kosten van diagnostiek en behandeling van vrouwen met herhaalde miskramen. Ook vanwege de bekende bijwerkingen van heparine zoals blauwe plekken en allergische huidreacties adviseren de onderzoekers direct te stoppen met het voorschrijven van deze middelen om miskramen te voorkomen.
Bron: