Het Antoni van Leeuwenhoek is als eerste Nederlandse centrum gestart met een studie naar longkankerscreening. In de studie, die geleid wordt door het Erasmus MC, wordt gekeken hoe longkankerscreening het meest efficiënt ingericht kan worden.
Na een eerdere proeffase ondergingen onlangs de eerste deelnemers een CT-scan. De scan wordt zowel beoordeeld door radiologen als door een artificial intelligence systeem.
In het geval van een positieve scan wordt de huisarts van de deelnemer op de hoogte gebracht en volgt een verwijzing naar de longarts voor aanvullend onderzoek. Deelnemers met een negatieve CT-scan krijgen een vervolgscan op basis van loting: of na 1 jaar of na 2 jaar.
Belangrijke vragen binnen het onderzoek naar deze screeningsmethode zijn of het bij een negatieve scan wel nodig is om ieder jaar te scannen, plus in hoeverre artificial intelligence van toegevoegde waarde kan zijn in de beoordeling, en hoe longkankerscreening zo efficiënt mogelijk kan.
In het AVL worden 2800 deelnemers onderzocht, de verwachting is dat zij allen in 2023 een eerste scan zullen ondergaan. Naast Nederland wordt de studie ook in 4 andere Europese landen uitgevoerd. In totaal zullen 26.000 mensen deelnemen. De resultaten worden in 2026 verwacht.
Bron: