Een app die huidkanker herkent, kan helpen om de huidkankerzorg toegankelijk te houden. Dat blijkt uit 2 praktijkstudies van de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC.
Een app voor de smartphone lijkt geschikt om huidkanker op te sporen. De app herkent ook goedaardige plekjes, waardoor mensen direct worden gerustgesteld en geen beroep meer hoeven te doen op de huisarts. Dat zijn de conclusies van 2 studies waarin voor het eerst is onderzocht of zo’n mobiele huidgezondheidsapp van toegevoegde waarde is als die wordt gebruikt door de algemene, gezonde Nederlandse bevolking.
Dermatoloog Marlies Wakkee en arts-onderzoeker Anna Smak Gregoor bekeken de declaratiegegevens van een zorgverzekeraar die de app vergoedt voor haar verzekerden. Daaruit bleek dat voor de appgebruikers 30% meer declaraties voor behandeling van huidkanker werden ingediend dan voor mensen die de app niet gebruikten. Er werd dus meer huidkanker gevonden.
Smak Gregoor en Wakkee ontdekten ook dat de app zorgt voor meer drukte in het medisch circuit. Voor gebruikers van de app werden 3 keer zoveel declaraties voor zorg bij een dermatoloog ingediend. Dat waren declaraties voor zorg voor kwaadaardige huidtumoren, maar ook voor goedaardige moedervlekken en andere goedaardige huidtumoren.
De tweede studie werd uitgevoerd bij mensen die een afspraak hadden bij de huisarts om een plekje te laten nakijken. Hen werd kort voor het bezoek gevraagd een foto te maken van het plekje op de huid, zodat de app een eerste oordeel kon vellen. Daarna volgde de afspraak met de huisarts.
De helft van de mensen die van de huisarts te horen kregen dat het plekje goedaardig was, voelde zich ook al gerustgesteld door de app. En gaf aan dat ze niet naar de huisarts waren gegaan als ze nog geen afspraak hadden gehad.
Bron: