Uit de resultaten van een fase II-studie, gepresenteerd tijdens de 2022 AAD Annual Meeting, blijkt dat apremilast effectief is bij patiënten met dermatomyositis. Het middel zorgt voor een downregulatie van de JAK/STAT-pathways bij deze aandoening en heeft een gunstig bijwerkingenprofiel.
Of de fosfodi-esterase-4-remmer apremilast – die onder meer gegeven wordt voor de behandeling van psoriasis – ook werkzaam is bij dermatomyositis was nog niet onderzocht. In een fase II-studie zijn de werkzaamheid en veiligheid van apremilast als add-onbehandeling bij patiënten met moeilijk behandelbare dermatomyositis nu geëvalueerd.
In totaal includeerden de onderzoekers 8 patiënten met moeilijk behandelbare dermatomyositis (gedefinieerd als een cutaneous disease activity severity index [CDASI] > 5 ondanks een behandeling met steroïden of steroïdsparende middelen). De patiënten ontvingen – naast hun huidige behandeling – tweemaal daags 30 mg apremilast en werden gedurende 7 maanden gevolgd. Op baseline en in de 7 maanden erna werden regelmatig onder andere de CDASI en de dermatology life quality index (DLQI) afgenomen. Ook werden op baseline en na drie maanden huidbiopten genomen voor genexpressieprofilering en immunohistochemische analyses.
De algehele respons na 3 maanden was 87,5%. De responsen hielden gedurende 6 maanden aan, waarbij de scores op de CDASI en de DLQI steeds meer verbeterden. De gemiddelde afname op de CDASI was 12,9 punten (p < 0,05). Apremilast werd daarnaast goed verdagen. De patiënten rapporteerden alleen bijwerkingen van graad 1 en 2. Genexpressieprofilering liet verder zien dat 13 pathways significant gedownreguleerd waren met apremilast, waaronder de signal transducer and activator of transcription (STAT)1-, STAT3-pathways, de interleukine (IL)-6-, IL-12-, IL-2-, IL-23-pathways, de interferon (IFN)γ-factor- en de tumornecrosefactor (TNF)α-pathways. Immunohistochemische kleuring bevestigde de remming van Januskinase (JAK)/STAT-signaling op eiwitniveau.
Bron
Bitar C, et al. Apremilast induces high response rates in recalcitrant dermatomyositis with downregulation of multiple inflammatory pathways: Results of a phase 2a open label study, AAD 2022 Annual Meeting, abstract 36519.