Arts alleen in noodsituaties verplicht te helpen

Delen via:

Artsen hebben in het buitenland of buiten diensttijden alleen in noodsituaties of bij calamiteiten de plicht om hulp te verlenen. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege (CTG) geoordeeld op basis van artikel 47 van de Wet BIG.

De tuchtrechter kwam tot dit oordeel in de zaak van een internist die op vakantie in Nepal geen hulp verleende aan een Nederlandse vrouw met een polsfractuur. Hij is donderdag door het CTG vrijgesproken. De zaak was door de vrouw bij terugkeer in Nederland aangespannen. Het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven legde de internist vorig jaar juni een waarschuwing op. Die maatregel komt nu te vervallen.

De internist werd om hulp gevraagd toen hij zich stond te verschonen na een wandeling van acht uur. Omdat de vrouw na de val waarbij zij haar pols blesseerde nog een uur gewandeld had, oordeelde de internist dat de spoedeisendheid gering was. Hij stelde als internist geen verstand van botten te hebben en adviseerde een andere arts te zoeken. Een Franse arts heeft zich vervolgens over de vrouw ontfermd.

KNMG gedragsregels

Het CTG is van oordeel dat de KNMG gedragsregels een ‘minimumvereiste’ voor de zorgplicht in noodsituaties bevatten. De verantwoordelijkheid van artsen gaat daarbij niet zover dat ze bij elke medische probleemsituatie verplicht zijn direct naar de patiënt toe te gaan en hulp te verlenen. Artsen mogen zich van de KNMG niet afzijdig houden als er een beroep op hen wordt gedaan. Wel is er ruimte om een professionele afweging te maken, waarbij artsen hun bekwaamheid, de spoedeisendheid en de aanwezigheid van betere alternatieven voor hulpverlening tegen elkaar afwegen.

Niet altijd dokter

De uitspraak is gepubliceerd via Medisch Contact. Tegen het blad van de artsenfederatie stelt KNMG-jurist Johan Legemaate dat de uitspraak ‘fair’ is. “Je hoeft niet altijd dokter te zijn”, vat Legemaate de uitspraak samen. “Als er geen sprake is van een noodsituatie ben je niet verplicht een patiënt te helpen. In een noodsituatie moet je altijd doen wat je kunt.” De jurist ziet in de uitspraak een oplossing voor een ongemakkelijke discussie, nu duidelijk is dat artsen niet bang hoeven te zijn dat ze op vakantie problemen krijgen vanwege hun dokter-zijn.

Betere zorg voor patiënten met niet-responsief waaksyndroom

nov 2019

Lees meer over Betere zorg voor patiënten met niet-responsief waaksyndroom

Meer informatie over medisch-specialistische zorg op Thuisarts

nov 2019

Lees meer over Meer informatie over medisch-specialistische zorg op Thuisarts

272 miljoen bespaard met prijsonderhandelingen

nov 2019

Lees meer over 272 miljoen bespaard met prijsonderhandelingen

Virtual reality helpt bij analyseren van onbegrepen gedrag bij dementie

nov 2019 | Dementie

Lees meer over Virtual reality helpt bij analyseren van onbegrepen gedrag bij dementie

Meldpunt voor medicijnafgifte nodig

nov 2019

Lees meer over Meldpunt voor medicijnafgifte nodig

rhC1-INH bij hereditair angio-oedeem op kinderleeftijd

mei 2018

Lees meer over rhC1-INH bij hereditair angio-oedeem op kinderleeftijd