Asciminib bij nieuw gediagnosticeerde chronische myeloïde leukemie

Delen via:

In de ASC4FIRST-studie heeft asciminib in vergelijking met andere TKI’s superieure werkzaamheid en een gunstig veiligheidsprofiel laten zien bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde chronische-fase chronische myeloïde leukemie (CML).

Patiënten met CML hebben behoefte aan een duurzame behandeling met een hoge werkzaamheid en veiligheid. Asciminib, een BCR::ABL1-remmer die specifiek is gericht op de ABL1-myristinezuurpocket, is mogelijk effectiever met minder bijwerkingen dan de momenteel beschikbare tyrosinekinaseremmers (TKI’s).

In de fase III-ASC4FIRST-studie zijn 405 patiënten met nieuw gediagnosticeerde CML gerandomiseerd naar asciminib (80 mg eenmaal daags; n = 201) of een door de onderzoeker geselecteerde TKI (n = 204).

Een major moleculaire respons (MMR) in week 48, het primaire eindpunt van de studie, trad op bij 67,7% van de patiënten in de asciminib-groep en bij 49,0% in de door de onderzoeker geselecteerde TKI-groep (p < 0,001). In vergelijking met imatinib was dit 69,3% versus 40,2% (p < 0,001).

Bijwerkingen van graad 3 of hoger en bijwerkingen die leidden tot het stoppen met de behandeling kwamen minder vaak voor in de asciminib-groep (respectievelijk 38,0% en 4,5%) dan in de imatinib-arm (44,4% en 11,1%) en in de groep die tweedegeneratie TKI’s ontving (54,9% en 9,8%).

Hochhaus A, Wang J, Kim DW, et al.; ASC4FIRST Investigators. Asciminib in Newly Diagnosed Chronic Myeloid Leukemia. N Engl J Med. 2024;391:885-98. 

Commentaar van dr. Peter Westerweel, internist-hematoloog in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht

“Asciminib is een belangrijk nieuw middel bij CML. Op dit moment is het in Nederland geregistreerd als behandeling van CML-patiënten die eerder met 2 andere tyrosinekinaseremmers (TKI’s) zijn behandeld. Het is een middel waarmee we in ons centrum al langere tijd ervaring hebben. We hebben aan verschillende studies meegedaan en er heeft ook een ‘early access’-programma gelopen. Asciminib als derdelijnsbehandeling of later; dat is nu de plek in de recent geüpdatete CML-richtlijn. Wat asciminib zo aantrekkelijk maakt, is het unieke aangrijpingspunt. Er waren al 5 TKI’s beschikbaar en dit is nummer 6. De andere TKI’s grijpen allemaal aan op het ATP-domein van BCR::ABL1. Het zijn variaties van hetzelfde. Asciminib is uniek, met de myristinezuurpocket op het BCR::ABL1-eiwit als aangrijpingspunt. En dat helpt op het moment dat patiënten refractair zijn. Dat heeft namelijk te maken met slechte binding van de TKI’s aan hun target.”

“Door te binden aan de myristinezuurpocket wordt het ABL1-eiwit inactief. En dat voorkomt activering van de celgroei. Door dit heel specifieke werkingsmechanisme is de kans op bijwerkingen aanzienlijk kleiner. Het is beter verdraagbaar dan de andere TKI’s. Dat is al gebleken uit eerdere derdelijnsstudies, en ook onze ervaring.”

“Het is de vraag of het nuttig is om asciminib al eerder in te zetten. Dat wordt onderzocht in de ASC4FIRST- en de ASC4START-studie. Inmiddels zijn de resultaten van ASC4FIRST gepubliceerd. In deze studie zijn patiënten gerandomiseerd naar asciminib of een andere, door de onderzoeker gekozen TKI. Het primaire eindpunt is gefocust op effectiviteit. In ASC4START wordt asciminib alleen met nilotinib vergeleken, waarbij de focus vooral op bijwerkingen ligt.”

Effectiever

“Uit de ASC4FIRST blijkt dat asciminib effectiever is in het bereiken van een major moleculaire respons (MMR) dan alle TKI’s gecombineerd (67,7 vs. 49%) en alleen imatinib (69,3 vs. 40,2%). Dat zijn klinisch relevante verschillen. Het is logisch dat het verschil met imatinib groter is, imatinib is wat minder krachtig in het bereiken van MMR dan de nieuwere tweedegeneratie TKI’s. Maar dat is ook het probleem: er is geen formele vergelijking tussen asciminib en de tweedegeneratie TKI’s gedaan. Dat was geen primaire onderzoeksvraag. De vraag is dus wat de impact van asciminib is bij hoogrisicopatiënten. De huidige studie toont namelijk niet aan dat asciminib superieur is aan de huidige tweedegeneratie TKI’s die we voor deze patiënten bij voorkeur gebruiken. Er is wel een klein numeriek verschil zichtbaar, maar dit was niet statistisch significant. De directe klinische relevantie van de studieuitkomsten is daarom beperkt, ook gezien het feit dat asciminib aanzienlijk duurder is dan de tweedegeneratie TKI’s die inmiddels uit patent zijn of binnenkort uit patent gaan.”

“Het bijwerkingenprofiel van asciminib is positief. TKI’s hebben een verscheidenheid aan bijwerkingen, veel graad 1 en 2. Maar omdat deze medicatie chronisch moet worden gebruikt, kunnen graad 1/2-bijwerkingen wel degelijk een reden zijn om te stoppen met de behandeling. Het percentage patiënten dat stopt is dus een goede manier om naar het bijwerkingenprofiel te kijken. In de asciminib-arm stopte 4,5% vanwege de bijwerkingen, in de imatinib-arm was dit 11% en bij de tweedegeneratie TKI’s 10%. Of asciminib ook het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, net als de tweedegeneratie TKI’s weten we nog niet. Om dit helder te krijgen zijn eerstelijnsstudies extra belangrijk.”

Gebruikersgemak

“Wat ook van belang is voor de kwaliteit van leven, is gebruikersgemak. En dat is minder voor asciminib, het middel moet namelijk op de nuchtere maag worden ingenomen. Interessant is dat bij deze studie gebruik is gemaakt van een dosering van 80 mg eenmaal daags, terwijl de huidige geregistreerde dosering 40 mg tweemaal daags is. Het zou heel prettig zijn als patiënten inderdaad maar 1 keer per dag het middel nuchter hoeven in te nemen. Sommige patiënten zetten nu letterlijk in de nacht een wekker. Er worden overigens momenteel farmaco-equivalentiestudies gedaan om te kijken of ook voor de huidige registratie kan worden overgegaan op deze dosering.”

“Concluderend zien we op basis van deze studie als werkgroep onvoldoende voordeel om asciminib in de eerste lijn te adviseren. Even los van het feit dat er geen registratie is voor de eerste lijn. Het is een duur middel dat het inderdaad beter doet dan imatinib, maar er zijn ook tweedegeneratie TKI’s die een goed alternatief zijn. Asciminib heeft weliswaar minder bijwerkingen, maar een lastige gebruiksaanwijzing. Er stoppen minder patiënten met de behandeling, maar het is goed te beseffen dat 90% van de patiënten prima uitkomt met imatinib of een tweedegeneratie TKI.”

Koninklijke onderscheiding prof. dr. Wim Fibbe

okt 2018

Lees meer over Koninklijke onderscheiding prof. dr. Wim Fibbe

ctDNA voorspelt uitkomst DLBCL

okt 2018 | Lymfoom

Lees meer over ctDNA voorspelt uitkomst DLBCL

Informatiekaart trombose voor gebruiksters anticonceptiepil

okt 2018 | Benigne hematologie

Lees meer over Informatiekaart trombose voor gebruiksters anticonceptiepil

Ibrutinib-monotherapie bij Waldenström

okt 2018 | Lymfoom

Lees meer over Ibrutinib-monotherapie bij Waldenström

Kwart ongeneeslijke kankerpatiënten 'aan lot overgelaten'

okt 2018

Lees meer over Kwart ongeneeslijke kankerpatiënten 'aan lot overgelaten'

ZonMW-subsidie voor onderzoek naar CML

okt 2018 | Leukemie

Lees meer over ZonMW-subsidie voor onderzoek naar CML

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

AIHA: Diagnostiek en Management van Auto-Immuun Hemolyse

4 nov 2024

Lees meer over AIHA: Diagnostiek en Management van Auto-Immuun Hemolyse

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

21 mei 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

29 feb 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

27 sep 2023 om 20:00 | Benigne hematologie

Lees meer over ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

EAHAD in ORANJE 2025

donderdag 6 feb 2025 van 18:00 tot 21:45 | Benigne hematologie

Lees meer over EAHAD in ORANJE 2025

Groen EHA 2025

donderdag 12 jun 2025 t/m zondag 15 jun 2025 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Groen EHA 2025

ICML in ORANJE 2025

woensdag 18 jun 2025 van 18:00 tot 21:45 | Lymfoom

Lees meer over ICML in ORANJE 2025

Verband tussen intensiteit roken, genetische mutaties en ziekteprogressie bij MDS

dec 2024 | MDS

Lees meer over Verband tussen intensiteit roken, genetische mutaties en ziekteprogressie bij MDS

Geen non-inferioriteit verlaagde versus volledige dosis anticoagulantia bij VTE

dec 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Geen non-inferioriteit verlaagde versus volledige dosis anticoagulantia bij VTE

Karakterisering HES-patiënten in het zuidwesten van Nederland

dec 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Karakterisering HES-patiënten in het zuidwesten van Nederland

Tafasitamab plus lenalidomide en rituximab bij R/R FL

dec 2024 | Lymfoom

Lees meer over Tafasitamab plus lenalidomide en rituximab bij R/R FL

Geen voordeel auto-HCT bij patiënten met MCL en negatieve MRD

dec 2024 | Lymfoom, Stamceltransplantatie

Lees meer over Geen voordeel auto-HCT bij patiënten met MCL en negatieve MRD

Voordeel pirtobrutinib bij voorbehandelde patiënten met CLL/SLL

dec 2024 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Voordeel pirtobrutinib bij voorbehandelde patiënten met CLL/SLL

Screening op ijzertekort bij vrouwen is kosteneffectief

dec 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Screening op ijzertekort bij vrouwen is kosteneffectief

Eerstelijnsbehandeling met eltrombopag bij kinderen met nieuw gediagnosticeerde ITP

dec 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Eerstelijnsbehandeling met eltrombopag bij kinderen met nieuw gediagnosticeerde ITP

AI-kwantificering sikkelcelmorfologie als objectieve ziektemarker SCD

dec 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over AI-kwantificering sikkelcelmorfologie als objectieve ziektemarker SCD

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Behandeling AML, de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over Behandeling AML, de verpleegkundig specialist

Podcast Hematology App

jul 2020

Lees meer over Podcast Hematology App

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie 2024-06

dec 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-06

MedNet Hematologie special CAR T

nov 2024

Lees meer over MedNet Hematologie special CAR T

MedNet Hematologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-05

MedNet Hematologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-04

MedNet Hematologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-03

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05