Azitromycine niet nuttig bij vermoeden op COVID-19

Delen via:

Recente bevindingen van de Britse PRINCIPLE-studie ondersteunen niet om aan mensen met verdenking op COVID-19 routinematig azitromycine te geven. De toevoeging van azitromycine aan de gebruikelijke zorg resulteerde namelijk niet in een sneller herstel of een afgenomen risico om opgenomen te worden.

Azitromycine heeft potentiƫle antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt bij de behandeling van COVID-19. Er ontbreekt echter bewijs uit gerandomiseerde studies in de algemene bevolking.

Azitromycine bij hoogrisicopersonen

De PRINCIPLE-studie beoordeelde de effectiviteit van azitromycine voor de behandeling van vermoedelijk COVID-19 bij mensen met een verhoogd risico op complicaties. De deelnemers waren ofwel ≄ 65 jaar, ofwel ≄ 50 jaar met minstens 1 comorbiditeit. Ze waren maximaal 14 dagen niet lekker en hadden mogelijk COVID-19. Ze kregen willekeurig de gebruikelijke zorg plus azitromycine gedurende 3 dagen, de gebruikelijke zorg plus andere interventies of alleen de gebruikelijke zorg.

80% van de patiƫnten die azitromycine plus de gebruikelijke zorg kregen en 77% van degenen die alleen de gebruikelijke zorg kregen, voelden zich binnen 28 dagen hersteld. De patiƫnten die tevens azitromycine kregen, herstelden mediaan 0,94 dag eerder. Zowel van de azitromycine- plus gebruikelijke zorggroep, als van de groep met alleen gebruikelijke zorg werd 3% opgenomen (absoluut voordeel van 0,3%). Tijdens de studie overleden geen deelnemers.

Belangrijke implicaties voor antibioticagebruik

Deze bevindingen, die verschenen in The Lancet, hebben belangrijke implicaties voor het antibioticagebruik tijdens de COVID-19-pandemie. Een onjuist gebruik van antibiotica leidt tot verhoogde antimicrobiƫle resistentie. Er zijn echter aanwijzingen dat in het Verenigd Koninkrijk het gebruik van azitromycine tijdens de COVID-19-pandemie is toegenomen.

Bron:

PRINCIPLE Trial Collaborative Group. Azithromycin for community treatment of suspected COVID-19 in people at increased risk of an adverse clinical course in the UK (PRINCIPLE): a randomised, controlled, open-label, adaptive platform trial.

 

Niet meer slaperigheid met lage dosis morfine bij COPD

apr 2025 | COPD

Lees meer over Niet meer slaperigheid met lage dosis morfine bij COPD

Leidraad klimaatbewust voorschrijven van inhalatiemedicatie

apr 2025 | Astma, COPD

Lees meer over Leidraad klimaatbewust voorschrijven van inhalatiemedicatie

Lichte stijging in aantal mensen met tuberculose

apr 2025 | Tuberculose

Lees meer over Lichte stijging in aantal mensen met tuberculose

Elektronische ā€˜nudges’ verhogen griepvaccinatiegraad bij patiĆ«nten met chronische ziekte

apr 2025 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Elektronische ā€˜nudges’ verhogen griepvaccinatiegraad bij patiĆ«nten met chronische ziekte

Relevante, duurzame responsen met dupilumab bij rinosinusitis

apr 2025

Lees meer over Relevante, duurzame responsen met dupilumab bij rinosinusitis

Goedkeuring Europese Commissie voor uitbereiding indicatie Kaftrio in combinatie met ivacaftor

apr 2025 | CF

Lees meer over Goedkeuring Europese Commissie voor uitbereiding indicatie Kaftrio in combinatie met ivacaftor