Onderzoekers uit het VK voerden een haalbaarheidsstudie uit om na te gaan of een incrementele start van hemodialyse leidt tot een beter behoud van de nierfunctie dan conventionele behandeling. Hoewel zij geen duidelijk voordeel vonden, bleek het incrementele dialyseschema veilig en kostenbesparend.
In de trial werden 55 patiënten (ureumklaring ≥ 3 ml/min/1,73 m2) uit vier centra gerandomiseerd om hemodialyse te beginnen met een incrementeel (n = 29) óf een conventioneel dialyseschema (n = 26) voor twaalf maanden. Het incrementele schema bestond uit twee sessies per week, waarbij de dialysedosis werd opgebouwd naarmate de restnierfunctie afnam, zodanig dat de totale (dialyse+renaal) standaard Kt/V boven de 2 bleef. De conventionele dialysebehandeling bestond uit drie sessies van 3,5-4 uur per week met een minimale standaard Kt/V van 2. Vervolgens werden verschillende parameters voor haalbaarheid, de snelheid van nierfunctiedaling, zorgkosten en patient-reported outcome measures (PROM’s) gemeten.
Na 12 maanden follow-up deden 21 van de patiënten in de incrementele groep nog mee aan de studie, vergeleken met 12 in de conventionele groep. Er bleken geen verschillen te zijn tussen de groepen in de afname van de nierfunctie en in mortaliteit (drie sterfgevallen in elke groep). Ook de bloeddruk, hoeveelheid extracellulaire vloeistof en PROM’s waren vergelijkbaar.
In de groep met het incrementele dialyseschema kwamen minder serious adverse events voor (incidence rate ratio 0,47; 95%-BI 0,27-0,81) en waren de serum bicarbonaatconcentratie en de behandelkosten lager dan bij een standaard dialyseschema. Al met al kon geconcludeerd worden dat de incrementele behandeling veilig en kostenbesparend is en dat een groter vervolgonderzoek te verantwoorden is.
Bron: