Nederlandse en Belgische onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, Oncode Institute en het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie hebben ontdekt dat de fase van de menstruatiecyclus mogelijk de effectiviteit van chemotherapie bij borstkanker beïnvloedt. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Nature.
De onderzoekers ontdekten dat de bij muizen de menstruatiecyclus de gevoeligheid van borstkanker voor chemotherapie beïnvloedt. Ze zagen dat er een gevoelige fase van de cyclus was, waarin meer kankercellen doodgingen door de chemotherapie.
De gevoeligheid voor de chemotherapie bleef, zelfs nadat de cyclus stopte door de behandeling. Het moment van het geven van de eerste dosis was dus belangrijk voor het effect.
Ze zagen dat de mate van afweer in dat weefsel wisselde per fase. Ook de doorlaatbaarheid van de bloedvaten, waarlangs de chemotherapie in het weefsel komt, bleek afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus. Tot slot bleek ook de gevoeligheid van de kankercellen voor de behandeling per fase te verschillen.
De onderzoekers checkten deze bevindingen in eerder vastgelegde gegevens van 55 behandelde vrouwen. Ze vonden aanwijzingen dat ook bij vrouwen met borstkanker de menstruatiecyclus een rol speelde bij de effectiviteit van chemotherapie. Daarom zetten de onderzoekers nu een landelijke studie op, gefinancierd door Oncode Institute.
Bron: