Wanneer de effectiviteit van mepolizumab afneemt, kunnen patiënten met ernstig astma effect hebben van benralizumab. Dat concluderen onderzoekers op basis van een kleinschalige observationele cohortstudie.
6 maanden na het starten met mepolizumab hadden alle patiënten (n = 68) een optimale respons op mepolizumab. Van hen werden er 30 omgezet naar benralizumab na een mediane periode van 21 maanden vanaf de start met mepolizumab. Bij patiënten met een lagere leeftijd, hogere dosis orale corticosteroïden en/of lagere concentratie eosinofielen vond relatief vaker een omzetting plaats.
Het aantal exacerbaties was op het moment van omzetten opgelopen van 0 tot 1 naar 4 tot 6 per jaar. Op het moment van follow-up (mediaan 31 maanden vanaf de start met mepolizumab) was dit weer gedaald naar 0 tot 2 per jaar.
Volgens de NVALT-richtlijn Diagnostiek en behandeling van ernstig astma (2020) zijn de 3 beschikbare IL-5-remmers niet uitwisselbaar. Uit dit onderzoek blijkt dat omzetten naar een andere IL-5-remmer wegens afnemend effect in de praktijk bij bepaalde patiënten effectief kan zijn. Verder onderzoek moet uitwijzen of dat in zijn algemeenheid geldt.
Bron: