Bij patiënten met chronische mesenteriale ischemie geeft een stent met plastic bekleding betere resultaten dan een kale metalen stent. Het plastic laagje voorkomt dat de wand van het bloedvat in de stent groeit, zo schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in Lancet Gastroenterology & Hepatology.
De standaardbehandeling bij chronische mesenteriale ischemie bestaat uit het plaatsen van een stent in de vernauwde slagaders. Bij de metalen stents die hier tot nu toe voor worden gebruikt kan de vaatwand in de stent groeien en een nieuwe vernauwing veroorzaken. Mogelijk kan een plastic buitenlaagje om de stent dit voorkomen.
Terlouw en zijn collega’s voerden een trial uit waarin 94 volwassen patiënten met chronische mesenteriale ischemie uit 6 Nederlandse centra gerandomiseerd werden naar kale metalen stents (n = 47) of stents met plastic bekleding (n = 47). Behalve degene die de procedure uitvoerde, waren alle betrokkenen geblindeerd voor het type stent.
De primaire uitkomst was de ‘patency’ per stent (doorgankelijkheid van het bloedvat), welke 6, 12 en 24 maanden na de ingreep werd beoordeeld met CT-angiografie. Het verschil was duidelijk: de patency van stents met een plastic laagje was beter. Bij meer dan de helft van de metalen stents (27 van 53; 51%) raakte het bloedvat na 2 jaar opnieuw ernstig vernauwd, terwijl dit bij de plastic variant maar bij 10 van de 52 stents (19%) het geval was (OR 4,4; 95%-BI 1,8-10,5; p < 0,0001). Adverse events gerelateerd aan de procedure traden op bij 9 patiënten (19%) met metalen stents en 17 patiënten (36%) met beklede stents (OR 2,4; 95%-BI 0,9-6,3; p = 0,065).
Bron: