Onderzoekers in het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC werken aan nieuwe laboratoriumanalyses die de diagnose en prognose van neuro-endocriene tumoren betrouwbaarder maken.
Voor de behandelkeuze is het essentieel zeker te weten om welk soort neuro-endocriene tumor het gaat en hoe deze zich gedraagt. Omdat de 4 typen neuro-endocriene tumoren erg op elkaar lijken is het onderscheid vaak moeilijk te maken, zeker als er maar weinig weefsel uit een biopt beschikbaar is.
De onderzoekers ontwikkelden een laboratoriumanalyse die de diagnose en prognose significant verbetert: multiplex immunohistochemie. Deze techniek maakt verschillende moleculen in verschillende kleuren zichtbaar onder de microscoop.
Bovendien proberen ze de microscopische kleuringen te digitaliseren en met kunstmatige intelligentie te analyseren. De microscoopopnames worden opgeslagen en vervolgens gaan ze na of het AI-systeem hierin patronen kan ontdekken die passen bij 1 type tumor.
De onderzoekers beschikken over een unieke landelijke verzameling neuro-endocriene longtumoren gediagnosticeerd tussen 2003 en 2012 en gekoppeld aan informatie over het verloop van de ziekte. Hiermee kunnen ze de computer trainen.
Uiteindelijk moet het onderzoek ertoe leiden dat neuro-endocriene tumoren in een klein biopt beter te herkennen zijn en beter kan worden voorspeld hoe snel ze groeien.
Bron: