Betere herkenning en behandeling submucosaal invasief colorectaal carcinoom na training

Delen via:

Endoscopisten die een onlinetraining volgden over de herkenning en behandeling van T1-colorectaal carcinoom waren een jaar later inderdaad beter in staat om deze in niet-gesteelde poliepen te herkennen, waardoor R0-resectie vaker voorkwam. Dat blijkt uit de Nederlandse OPTICAL II-studie die verscheen in Endoscopy. 

 Colorectaal carcinoom met diepe submucosale invasie (T1 CRC) is vaak moeilijk te herkennen, wat terug is te zien aan de sensitiviteit die varieert van 35-60% in westerse landen. Om de sensitiviteit te verhogen werd het OPTICAL-model ontwikkeld; een gestructureerd en gevalideerd predictiemodel waarmee het risico op maligniteit van een poliep optisch kan worden ingeschat, onder andere op basis van de vorm en het uiterlijk van de poliep.  

In de prospectieve multicenter OPTICAL II-studie nodigden Meulen en collega’s alle 383 endoscopisten in 40 Nederlandse ziekenhuizen uit om een e-learning te volgen over het OPTICAL-model. Vervolgens evalueerden ze een jaar later de real-life herkenning van T1 CRC’s in 25 van de ziekenhuizen. Hiervoor verzamelden ze retrospectief de endoscopische en pathologische rapporten over T1 CRC’s gevonden in het voorgaande jaar. 

Ze evalueerden 528 niet-gesteelde T1 CRC’s gevonden tijdens endoscopieën uitgevoerd door 251 endoscopisten, van wie er 118 (47%) getraind waren. De maat van de T1 CRC’s was 20 mm (mediaan) en ze waren vooral gelokaliseerd in het distale colon (66%). Uit de analyses bleek dat getrainde endoscopisten de T1 CRC’s bijna 3 keer vaker herkenden dan niet-getrainde endoscopisten (sensitiviteit 74 vs. 62%; OR 2,90; 95%-BI 1,54-5,45). Verder kwam R0-resectie vaker voor bij T1 CRC’s opgespoord door getrainde (69%) dan door ongetrainde endoscopisten (56 %; OR 1,73; 95%-BI 1,03-2,91). 

Bron: 

Meulen LWT, Haasnoot KJC, Vlug MS, et al. Effect of optical diagnosis training on recognition and treatment of submucosal invasive colorectal cancer in community hospitals: a prospective multicenter intervention study. Endoscopy. 2024;56:770-9.  

Effectiviteit van fenofibraat bij therapienaïeve patiënten met primaire biliaire cholangitis

mrt 2024 | Hepatologie

Lees meer over Effectiviteit van fenofibraat bij therapienaïeve patiënten met primaire biliaire cholangitis

Sintilimab bij niet-resectabel adenocarcinoom van de maag of gastro-oesofageale overgang

mrt 2024 | Immuuntherapie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Sintilimab bij niet-resectabel adenocarcinoom van de maag of gastro-oesofageale overgang

Medisch bewijs sneller vinden met EvidenceHunt

mrt 2024

Lees meer over Medisch bewijs sneller vinden met EvidenceHunt

Promotie: Beeldvorming rondom levertransplantatie bij kinderen

mrt 2024 | Hepatologie

Lees meer over Promotie: Beeldvorming rondom levertransplantatie bij kinderen

Aios met passie voor podcasts

mrt 2024

Lees meer over Aios met passie voor podcasts

Sluisgeneesmiddelen: alle ins en outs

mrt 2024

Lees meer over Sluisgeneesmiddelen: alle ins en outs