Het volgen van een dieet vrij van tarweamylase-trypsineremmers leidde na 6 weken tot significante verbeteringen in lever- en metabole parameters én patiëntgerapporteerde uitkomsten bij MASLD. Bovendien werd het dieet goed verdragen. Grotere studies zijn nu nodig om de bevindingen uit deze proof-of-conceptstudie te bevestigen, concluderen Armandi en zijn collega’s.
De behandeling van metabole dysfunctie-geassocieerde steatotische leverziekte (MASLD) bestaat uit leefstijlinterventies. Uit eerder onderzoek bleek dat tarweamylase-trypsineremmers (ATI’s) in de voeding zorgen voor activatie van toll-like receptor 4 en zo intestinale en extra-intestinale inflammatie verhogen, waaronder stimulatie van MASLD, insulineresistentie en leverfibrose.
Om uit te zoeken wat de invloed is van een ATI-vrij – en dus glutenvrij – dieet op lever- en metabole parameters, voerden Duitse onderzoekers een proof-of-conceptstudie van 6 weken uit. Daarin randomiseerden ze 45 patiënten met biopsie-bewezen MASLD naar een ATI-vrij dieet (n = 21) of een gebalanceerd dieet op basis van aanbevelingen van het Deutsche Gesellschaft für Ernährung (n = 24).
Hoewel in beide groepen 3 patiënten stopten met de studie, waren er duidelijke verschillen te zien. Zo bleken de body mass index (p = 0,018), ‘homeostatis model assessment of insulin resistance’ (HOMA-IR; p = 0,042) en ‘controlled attenuation parameter’ (CAP; p = 0,018) na 6 weken significant te zijn gedaald in de groep met het ATI-vrije dieet. Het gemiddelde verschil in CAP tussen de studiearmen was 30,5 dB/m (p = 0,039), waarbij de afname significant sterker was in de groep met het ATI-vrije dieet dan in de controlegroep (p = 0,043). Patiëntgerapporteerde uitkomsten, gemeten met de CLDQ-NASH-vragenlijst, verbeterden alleen significant bij patiënten met het ATI-vrije dieet (p = 0,013).
Bron: