Bij patiënten met chronische maagdarmischemie kan beter een stent worden geplaatst met een plastic buitenlaagje, dan een metalen stent met kippengaasstructuur. Dat blijkt uit een studie van Nederlandse onderzoekers die werd gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
In Nederland worden jaarlijks 1.600 mensen gediagnosticeerd met chronische maagdarmischemie, vaak veroorzaakt door verkalking van darmslagaders. Hierbij ontstaat chronisch zuurstoftekort in de darmen en hevige buikpijn. De behandeling bestaat uit het plaatsen van een stent in de vernauwde slagaders. Bij de metalen stents met een open ‘kippengaas’ structuur die worden gebruikt, kan de vaatwand in de stent groeien, waardoor een nieuwe vernauwing ontstaat. Dat probleem wordt voorkomen door plastic bekleding op de stent.
De Dutch Mesenteric Ischemia Study Group voerde een studie uit onder leiding van prof. dr. Marco Bruno (Erasmus MC) onder 94 patiënten met chronische maagdarmischemie in 6 ziekenhuizen. Zij werden gerandomiseerd naar een metalen stent of een stent met plastic bekleding. Na 2 jaar raakte het bloedvat met een metalen stent bij meer dan 50% van de deelnemers opnieuw ernstig vernauwd, bij de beklede stent was dit bij minder dan 20% het geval. De onderzoekers hopen dat hun resultaten ertoe leiden dat de beklede stent vaker gebruikt gaat worden en dat behandelrichtlijnen worden aangepast.
Bron: