Deense onderzoekers hebben een niet-invasieve immuunbiomarker ontdekt die bij baby’s kan voorspellen of het kind constitutioneel eczeem ontwikkelt en in welke mate.
De prevalentie van kinderen die constitutioneel eczeem ontwikkelt, is met 15-20% hoog. Bij ongeveer de helft van de kinderen blijven de klachten bestaan. In de Deense Barrier dysfunction in Atopic newBorns studY (BABY) is daarom gekeken of de huidbarrière en/of immuunbiomarkers een voorspellende waarde hebben. Dit prospectieve cohort bestaat uit 450 baby’s (300 voldragen en 150 premature pasgeborenen) die zijn gevolgd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar.
Elke 2 maanden kregen de kinderen een klinisch onderzoek waarin een arts keek of ze tekenen van constitutioneel eczeem vertoonden aan de hand van de EASI-index. Daarnaast namen de onderzoekers pijnloos en niet-invasief huidcellen af met tape-strips die ze analyseerden op immuunbiomarkers.
Opvallend was dat zowel prematuren als voldragen baby’s met een verhoogd TARC-niveau (thymus and activation-regulated chemokine) op de leeftijd van 2 maanden meer dan tweemaal zoveel risico hadden om eczeem te ontwikkelen op de leeftijd van 2 jaar (HR 2,11 95%-BI 1,36-3,26; p = 0,0008). Dit verhoogde risico was nog steeds aanwezig na correctie voor atopisch eczeem bij de ouders en filaggrine-genmutaties, een belangrijke predisponerende factor voor eczeem. De studie vond ook een positief verband tussen het TARC-niveau en de mate van ernst van het eczeem. Deze bevindingen impliceren dat toekomstig onderzoek zich kan richten op het voorkómen dat kinderen atopisch eczeem ontwikkelen.
Bron
1. Halling AS, Rasmussen Rinnov M, Frier Ruge I, et al. Skin biomarker changes precede the development of atopic dermatitis during the first 2 years of life. EADV 2022, abstract 2567.