Recent bewijs wijst op een rol voor het microbioom in de etiologie en progressie van het ductaal pancreasadenocarcinoom (PDAC). Dit is bevestigd in een analyse van een Spaans-Duitse case-controlstudie, waarbij gebruik is gemaakt van shotgun-metagenomische en 16S rRNA-amplicon-sequencing.
In deze analyse presteerden de fecale metagenomische classifiers veel beter dan de op speeksel gebaseerde classifiers. Ze identificeerden patiënten met PDAC met een nauwkeurigheid tot 0,84 AUROC op basis van een set van 27 species. Deze nauwkeurigheid was consistent over het volledige spectrum van vroege en late ziektestadia. Indien de microbioomgebaseerde voorspellingen werden gecombineerd met de CA 19-9-serumniveaus, verbeterden de prestaties verder tot een nauwkeurigheid van 0,94.
Bovendien was een op microbiota gebaseerd classificatiemodel dat was beperkt tot PDAC-verrijkte soorten, zeer ziektespecifiek indien gevalideerd tegen 25 openbaar beschikbare metagenomische studiepopulaties. De op het microbioom gebaseerde modellen hadden een hoge predictieve nauwkeurigheid in een Duitse validatiepopulatie (n = 76). Verschillende fecale PDAC-markerspecies waren detecteerbaar in de pancreastumor en in niet-tumorweefsel met behulp van 16S-rRNA-sequencing en fluorescentie in-situ-hybridisatie.
Deze resultaten wijzen erop dat vroegdetectie van PDAC haalbaar is met behulp van een niet-invasieve, robuuste en specifieke fecale microbiotagebaseerde screening.
Bron:
Kartal E, Schmidt TSB, Molina-Montes E, et al. A faecal microbiota signature with high specificity for pancreatic cancer. Gut. 2022 Mar 8. Online ahead of print.