Pieter Langerhorst ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek een ultragevoelige bloedtest die vroege detectie van een recidief bij patiënten met multipel myeloom mogelijk maakt. Hij promoveerde 11 oktober jl. aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Verbeterde therapie heeft ertoe geleid dat bij een groot deel van de patiënten met multipel myeloom (MM) het aantal kankercellen sterk wordt gereduceerd. De huidige bloedtesten zijn echter niet gevoelig genoeg om die geringe ziekteactiviteit te kunnen meten. Om minimale restziekte aan te tonen zijn op dit moment herhaalde beenmergpuncties nodig.
In zijn promotietraject heeft Langerhorst een ultragevoelige bloedtest ontwikkelt die vroege detectie van een recidief mogelijk maakt. Daardoor kan snel en rationeel de therapie aangepast worden aan de situatie van de patiënt. Dit zal leiden tot een meer doelmatige inzet van dure en potentieel toxische behandelingen. Als vervanging van beenmergpuncties, draagt de nieuwe bloedtest bovendien verder bij aan een betere kwaliteit van leven.
Langerhorst (1992) behaalde in 2018 zijn Masterdiploma in Moleculaire Levenswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In hetzelfde jaar begon hij aan zijn PhD bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc. Hij is gespecialiseerd in innovatieve massa spectrometrie. Momenteel is hij werkzaam bij Sanquin als postdoctoraal onderzoeker.
Bron: