Homologe en heterologe boostervaccinatie hadden een acceptabel veiligheidsprofiel en waren allebei immunogeen bij volwassenen die ten minste 12 weken eerder een primair COVID-19-vaccinregime hadden voltooid. Deze bevindingen van de Amerikaanse DMID 21-0012-studie verschenen in NEJM.
Hoewel de drie coronavaccins zeer effectief zijn, doen zich doorbraakinfecties voor. Er zijn gegevens nodig over het seriële gebruik van homologe boosters (gebruik van hetzelfde type vaccin als het primaire vaccin) en heterologe boosters (gebruik van een ander type vaccin).
Boostervaccinatie
In deze open-label fase I/II-studie kregen 458 volwassenen die ten minste 12 weken eerder een COVID-19-vaccinregime hadden voltooid en die geen SARS-CoV-2-infectie hadden doorgemaakt, een boosterinjectie met een van de drie vaccins: mRNA-1273 (Moderna), Ad26.COV2.S (Janssen) of BNT162b2 (Pfizer-BioNTech).
De reactogeniciteit op dag 15 en 29 was vergelijkbaar met die gerapporteerd in de primaire series. Na de homologe boosters stegen de neutraliserende antilichaamtiters met een factor 4 tot 20, terwijl na de heterologe boosters de titers stegen met een factor 6 tot 73. De spike-specifieke T-celresponsen namen toe in alle subgroepen met uitzondering van de homologe Ad26.COV2.S-versterkte subgroep.
De CD8+ T-celniveaus waren duurzamer bij personen die de Ad26.COV2.S-geprimede vaccins hadden gekregen. Een heterologe boosting gaf een aanzienlijke toename van de spike-specifieke CD8+ T-cellen bij personen die een mRNA-vaccin hadden gekregen.
Conclusie
Deze voorlopige resultaten tonen dat boosting met een van de drie goedgekeurde vaccins een respons geeft bij personen die eerder een primaire vaccinatie hebben gekregen. Deze gegevens wijzen erop dat al deze vaccins als booster een immuunrespons genereren, ongeacht het primaire COVID-19-vaccinregime.