Aios neurologie J.A.L. (Juliette) Santing (Haaglanden MC) en neuroloog/plaatsvervangend opleider dr. V.J.J. (Vincent) Odekerken (Amsterdam UMC) hebben samen de Bootcamp Acute Neurologie ontwikkeld. Daaraan is grote behoefte, merken zij.
Juliette doet haar opleiding in het Haaglanden Medisch Centrum en was voor een academisch jaar en een verdiepingsstage in het Amsterdam UMC. Vincent is daar coördinator van de onderwijsstage. “Acute neurologie is iets waarmee je als aios of anios al snel veel te maken krijgt, op zowel de SEH als in het ziekenhuis”, vertelt Juliette. “Het gaat meestal om erg zieke patiënten bij wie je snel een beslissing moet nemen. Beginnend artsen kunnen soms de ABCDE-spoedzorgcursus doen, maar dat kan niet overal. De cursus wordt ook extern aangeboden, maar een van de aanbieders is er vorig jaar mee gestopt. Terwijl er grote behoefte is aan zo’n cursus, bij zowel assistenten als opleiders.”
Juliette en Vincent wilden dit ontstane gat opvullen en gingen daar tijdens de stage van Juliette mee aan de slag. “Door zelf iets op te zetten, zijn we minder afhankelijk van een extern bedrijf”, zegt Vincent.
Opdrachten doen
De bootcamp duurt een dag. Vooraf moeten de deelnemers verschillende online cursussen doen, zoals ABCDE-training en e-learnings over een ziek kind en over een ruggenprik. Tijdens de bootcamp gaan zij aan de slag met verschillende scenario’s, met behulp van een oefenpop en allerlei attributen. “Het is dus een dag waarop zij opdrachten doen om hun bekwaamheden en kennis toe te passen. Zo kunnen zij hun begrip over acute situaties op peil brengen: wat kun je herkennen en wat kun je vervolgens doen?”, aldus Vincent. “Algeheel doel is om startende a(n)ios bekwaam te maken in de opvang en behandeling van patiënten met acute neurologische aandoeningen. In de bootcamp trainen zij alvast wat zij kunnen tegenkomen in acute situaties.”
De eerste bootcamp, met 8 plekken, is in juni in het Amsterdam UMC. Eerst nog als pilot, maar het streven is om de trainingsdag vaker te doen. In ieder geval lokaal, maar wellicht ook op andere locaties. De opzet wordt daartoe gedeeld met de Vereniging voor Neurologie. Veel andere opleiders hebben al belangstelling getoond.
“Ook aios en anios hebben er behoefte aan”, weet Juliette. “Vooral in ziekenhuizen zonder standaard introductieprogramma op dit gebied. Ik ben ook voorzitter van de landelijke Vereniging Arts-Assistenten in opleiding tot Neuroloog (VAAN), waar ik de vraag eveneens steeds vaker hoor vanuit andere opleidingsziekenhuizen. We hopen dat de bootcamp in die behoefte kan gaan voorzien.”