Het is het Maastricht UMC+ gelukt om in operatief verwijderd hersenweefsel gedurende 6 dagen activiteit te meten. Dit unieke model geeft een nieuw perspectief op het ontwikkelen van een brain biopsy-on-a-chip ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Epileptologie van het Maastricht UMC+, de TU Eindhoven en het LUMC hebben gezamenlijk een nieuw concept uitgewerkt, waarbij hersenweefsel buiten het lichaam actief blijft.
Het model bestaat uit 3 lagen. De basis is een printplaat met 120 elektroden. Op deze plaat worden stamcellen gekweekt die door stimulatie uitgroeien tot een laagje zenuwcellen. Doel hiervan is dat deze zenuwcellen contact maken met de elektroden, zodat elektrische activiteit gemeten kan worden.
Uiteindelijk werd een stukje menselijk hersenweefsel dat tijdens een epilepsiebehandeling chirurgisch verwijderd werd, direct op de zenuwcellaag geplaatst. De gedachte was dat de zenuwcellaag tussen het hersenweefsel en de elektroden als biologische schakel zou functioneren en activiteit in het hersenweefsel zou kunnen doorgeven aan de elektroden. Het model werd in kweek gehouden en vertoonde na 6 dagen nog epileptische activiteit.
Nieuwe experimenten moeten uitwijzen of het model bruikbaar is, maar de benadering levert in potentie een relevant alternatief op voor hersenonderzoek bij proefdieren.
Bron: