Briljante technologische doorbraak zoekt toepassing

Delen via:
Gesponsord door: Instituut voor Briljante Mislukkingen

MindAffect ontwikkelde een gepatenteerde technologie die ‘locked-in’- en ALS-patiënten in staat stelt om toch te communiceren. MindAffects revolutionaire technologie maakt het mogelijk om data over stimuli in de hersenen te verzamelen en te analyseren, en dat veel sneller en nauwkeuriger dan elke andere beschikbare techniek.

Een revolutionair product dat zijn tijd ver vooruit is. Toch ging MindAffect bijna onderuit. We spreken CEO Jennifer Goodall: hoe kwam het dat MindAffect langs de rand van de afgrond scheerde en hoe hebben ze het toch weten te redden?

Intentie

Oprichter en uitvinder prof. Peter Desain is een prominent neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij begint in 2010 met een team aan wetenschappelijk onderzoek met als doel een betere, snellere en nauwkeurigere hersen-computerinterface te ontwikkelen. Die interface moet als het ware kunnen gedachtelezen: hersenactiviteit omzetten in directe communicatie. Het is zijn droom om ALS-patiënten en mensen met ‘locked-in-syndroom’ te laten communiceren via hun hersenactiviteit.

Aanpak

Het team van academisch geschoolde wetenschappers focust aanvankelijk alleen op de ontwikkeling van de hersen-computerinterface. Ze heeft een enorme drive om het onoplosbare op te lossen, om gedachten te lezen zonder enig andere respons van de patiënt. Het begin is sterk: het team is zeer verheugd wanneer ze al vroeg in het ontwikkelproces de ‘ALS Prize for Life’ winnen. Het unieke algoritme van MindAffect interpreteert dan ook hersenactiviteit tien keer sneller dan de snelste alternatieve technologieën. En snelheid is bij communicatie natuurlijk cruciaal.

Met de oplevering van het eerste werkende prototype begint het uitgebreide testen. Na een kleine twee jaar toont het team aan dat het is gelukt: ze hebben een extreem moeilijk probleem opgelost! Hun hooggeavanceerde systeem werkt inderdaad het beste voor de beoogde doelgroep van ernstige locked-in ALS-patiënten, die geen enkel vermogen hebben om hun spieren te bewegen. Het probleem: dit is een hele kleine subgroep. Voor de grotere groep ALS-patiënten is de technologie van MindAffect geen verbetering vergeleken met ‘low-tech’ alternatieven, zoals eye-tracking. Daarbij heeft het team door hun extreme focus geen aandacht gehad voor de zakelijke kant. Andere toepassingen van de technologie buiten de wereld van ALS hebben ze niet overwogen. De kille, zakelijke werkelijkheid is dat deze technologische doorbraak niet resulteerde in een commercieel succes, omdat de markt te klein is. Goodall: “Academisch gezien haalde MindAffect een 10, zakelijk gezien hadden ze, nou ja, niets.”

Het team is enorm ontmoedigd. In hun wereld zijn ze enorm succesvol, maar ze voelen zich verslagen. CEO Ivo de la Rive-Box werkt de rest van 2020 voortvarend om de focus van het team te verleggen naar andere markten, maar de energie en dynamiek van de beginperiode is weg. Tegen het einde van het jaar is het team uitgeput, en zijn de tijd en het geld opgebruikt. De directeur snijdt in de kosten door het team terug te brengen tot drie ontwikkelaars. Zo verschaft hij MindAffect vier maanden extra tijd. En hij zoekt hulp.

Als belangrijkste aandeelhouder gelooft NLC nog steeds dat zulke superieure technologie waarde kan hebben. Zij introduceren Jennifer Goodall, een nieuwkomer die de opdracht krijgt om MindAffect te redden. Goodall heeft veel ervaring in de wereld van investeringsbanken en consultancy. “Ik was gefascineerd door de technologie. Daarbij nam ik geen emotionele bagage mee over wat er in het verleden was gebeurd en had ik veel zin in deze nieuwe klus”, vertelt Goodall.

“In het begin was het onduidelijk hoeveel en welke invloed ik op het bedrijf kon hebben. Het waren tenslotte briljante wetenschappers”, blikt zij terug. “NLC loste dit op door me drie instructies te geven: ‘Go go go!’. Ik kon het dus helemaal op mijn manier doen: informeel, pragmatisch en heel direct. Ik vroeg het team: ‘Is de technologie écht speciaal?’ en zij antwoordden: ‘Ja, alleen weten we nog niet waarvoor!’ Vervolgens gaf ik iedereen vrij spel om te verkennen, uit te zoeken en te brainstormen zonder de belemmeringen van eenieders ego en typische academische hiërarchieën. We hadden als voordeel dat het team, na de verslagenheid van een paar maanden eerder, openstond voor een nieuwe manier van werken. En de beperkte tijd van vier maanden die we nog hadden, werkte in ons voordeel. We moesten meningsverschillen en fouten uit het verleden terzijde schuiven om het probleem op te lossen: welke toepassingen zijn er voor deze geweldige technologie?”

Ook interessant voor u: Van briljante mislukkingen naar een nieuw vergoedingensysteem

Tijdens intensieve sessies moet het team met ideeën komen. Zo maken ze een korte lijst van veelbelovende ideeën met groot marktpotentieel en interessante mogelijke sponsoren voor een ontwikkelingspilot. “Dat betekende dat sommige geweldige ideeën niet op de lijst kwamen, in ieder geval voor de korte termijn”, vertelt Goodall. “Vooral voor Peter Desain was dit een moeilijke fase, omdat hij afscheid moest nemen van zijn oorspronkelijke ideeën voor MindAffect. Onze benadering ging in tegen wat hij kende uit de academische wereld, hij vond het een harde benadering om projecten te kiezen op basis van financiële haalbaarheid. Maar toen we enthousiaste en geïnteresseerde reacties van sponsoren kregen, draaide hij bij. Sterker nog: hij speelde een essentiële rol bij het verwerven van ons belangrijkste contract.”

Resultaat

Desains nieuwe bereidheid straalt af op heel MindAffect; hij inspireert het team met zijn creativiteit en enorm waardevolle netwerk. Binnen een jaar werkt het team aan twee betaalde pilots voor een van de grootste hoortoestelfabrikanten ter wereld en met een financiële overheidsbijdrage aan de ontwikkeling van een eeg-gebaseerd systeem voor het diagnosticeren van bepaalde oogaandoeningen (glaucoom). De nieuwe richting krijgt steun via een nieuwe financieringsronde door de aandeelhouders. Hierdoor heeft het bedrijf nieuwe financiële stabiliteit en een duidelijke visie voor de toekomst.

De technologie heeft nog steeds een enorm potentieel in ‘health tech’: MindAffect kan het gezichtsvermogen van mensen testen door hun hersenen met visuele en auditieve signalen te stimuleren en vervolgens de respons in de hersenen te interpreteren, zonder dat de patiënt iets heeft gezegd. Daarmee is de techniek geschikt voor allerlei bevolkingsgroepen, zoals kleine kinderen en mensen met een verstandelijke beperking, en levert het sneller meer data op tegen lagere kosten dan andere systemen. Het is slechts één voorbeeld van de vele mogelijke toepassingen in allerlei diagnostische situaties. Zo gaat er voor MindAffect een hele wereld aan kansen open om bij te dragen aan oplossingen voor gezondheidsproblemen.

Geleerde lessen

De passie van het team om met een hersen-computerinterface ALS- en locked-in-patiënten te helpen, zorgde ervoor dat ze geen oog hadden voor alternatieve, vaak eenvoudigere toepassingen. Hun homogene, academische invalshoek maakte hen blind voor de harde werkelijkheid van technologieontwikkeling buiten de onderzoekscontext.

Jennifer Goodall: “Ik zie dat niet als een fout of mislukking, het is het pad dat MindAffect moest bewandelen. Het team begon met de passie die nodig was om zulke geavanceerde technologie te ontwikkelen. En toen het klaar was hadden ze een andere instelling nodig om te ontdekken hoe die technologie impact in de echte wereld kan hebben. Voor mij persoonlijk was het fantastisch: ik voelde me een kind in een speelgoedwinkel. Ik mocht grote ideeën bedenken samen met een groep wetenschappers van wereldklasse. Het geeft enorm veel voldoening om te zien dat zij met mijn commerciële ervaring die ideeën werkelijkheid laten worden.

We zullen ongetwijfeld nog hindernissen tegenkomen. Het is juist ons vermogen om die hindernissen te overwinnen, eromheen te navigeren en te leren van onze fouten dat ons succes bepaalt.”

Hoe de technologie van MindAffect werkt

Een patiënt kijkt naar een toetsenbord of scherm en denkt aan wat hij of zij wil zeggen. De hersen-computerinterface van MindAffect meet de hersenactiviteit en vertaalt deze naar een tekst op het scherm, zonder verdere input door de patiënt. Deze methode is snel, betrouwbaar en eenvoudig te leren.

MindAffect is voortgekomen uit het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit. Met steun van het NLC, een vooraanstaande health-tech incubator, en het ALS Institute haalden Desain en zijn onderzoeksteam de technologie uit de universiteit en vormde de nieuwe healthtech-onderneming MindAffect.

 

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Briljante Mislukkingen. Editie Zorg, No. 5 | 2022. Zie voor het online platform met alle casuïstiek https://brimis.nl/ en de website https://www.briljantemislukkingen.nl/.

CVA-patiënt kampt jaren later nog met veel klachten

dec 2018 | Neuro-vasculair

Lees meer over CVA-patiënt kampt jaren later nog met veel klachten

N = 1-trials voor zeldzame ziektes

dec 2018 | Neuro-musculair

Lees meer over N = 1-trials voor zeldzame ziektes

Elf nieuwe epilepsiegenen ontdekt

dec 2018 | Epilepsie

Lees meer over Elf nieuwe epilepsiegenen ontdekt

Neurofilament als biomarker bij neurologische aandoeningen

dec 2018 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurofilament als biomarker bij neurologische aandoeningen

Spanningsveld tussen registreren en verbeteren van zorgkwaliteit

dec 2018 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Spanningsveld tussen registreren en verbeteren van zorgkwaliteit

Epilepsie: een vasculaire aandoening?

dec 2018 | Epilepsie

Lees meer over Epilepsie: een vasculaire aandoening?

Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

22 jan 2025 om 20:00

Lees meer over Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

Neurologisch Jaaroverzicht 2024

17 dec 2024 om 20:00 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2024

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

RNA therapie: nu en in de toekomst - deel 2

30 sep 2024 om 20:00

Lees meer over RNA therapie: nu en in de toekomst - deel 2

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

10 jun 2024 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Hoeveelheid reticulaire pseudodrusen gerelateerd aan risico op een beroerte

sep 2024 | Myocardinfarct, Netvliesafwijkingen, Neuro-vasculair

Lees meer over Hoeveelheid reticulaire pseudodrusen gerelateerd aan risico op een beroerte

Veranderingen in korteketenvetzuren hangen samen met ziekteprogressie bij patiënten met MS

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Veranderingen in korteketenvetzuren hangen samen met ziekteprogressie bij patiënten met MS

De effectiviteit, veiligheid en belasting van behandeling met cladribine-tabletten

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over De effectiviteit, veiligheid en belasting van behandeling met cladribine-tabletten

Hoe presenteert corticale encefalitis zich bij kinderen met MOGAD?

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Hoe presenteert corticale encefalitis zich bij kinderen met MOGAD?

3D-FLAIR bruikbaar voor de identificatie van neuritis optica

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over 3D-FLAIR bruikbaar voor de identificatie van neuritis optica

De-escalatie geeft hoger risico op relapses en ziekteprogressie

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over De-escalatie geeft hoger risico op relapses en ziekteprogressie

Therapeutische inertie bij de behandeling van vrouwen met MS

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Therapeutische inertie bij de behandeling van vrouwen met MS

Kan progressie onafhankelijk van relapsactiviteit worden vastgesteld met patiëntgerapporteerde uitkomsten?

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Kan progressie onafhankelijk van relapsactiviteit worden vastgesteld met patiëntgerapporteerde uitkomsten?

Veranderingen in structurele connectiviteit bij mensen met MS en cognitieve beperkingen

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Veranderingen in structurele connectiviteit bij mensen met MS en cognitieve beperkingen

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-03

MedNet Neurologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-02

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04

MedNet Neurologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-03