Bij patiënten met een multiresistente hiv-1-infectie hadden degenen die lenacapavir kregen een grotere afname van de viral load ten opzichte van baseline dan degenen die placebo kregen. Deze resultaten van de CAPELLA-studie verschenen in NEJM.
Er zijn weinig behandelopties voor patiënten met een multiresistente hiv-1-infectie. Lenacapavir is een first-in-class capsideremmer die in een eerdere fase Ib-studie een aanzienlijke antivirale activiteit vertoonde.
In deze fase III-studie werden 72 patiënten verdeeld in 2 cohorten. In cohort 1 werden de patiënten eerst gerandomiseerd naar oraal lenacapavir of placebo naast hun falende therapie gedurende 14 dagen. Tijdens de daarop volgende onderhoudsperiode kregen patiënten in de lenacapavir-groep eenmaal per 6 maanden subcutaan lenacapavir, terwijl degenen in de placebogroep oraal lenacapavir, gevolgd door subcutaan lenacapavir kregen. Beide groepen kregen ook geoptimaliseerde achtergrondtherapie. In cohort 2 kregen alle patiënten op dag 1 tot en met 14 open-label oraal lenacapavir in combinatie met geoptimaliseerde achtergrondtherapie. Vervolgens werd eenmaal per 6 maanden subcutaan lenacapavir toegediend.
Het primaire eindpunt was het percentage patiënten in cohort 1 met een afname van ten minste 0,5 log10 kopieën/ml in de viral load op dag 15. In cohort 1 werd dat waargenomen bij 21 van de 24 patiënten (88%) in de lenacapavir-groep en bij 2 van de 12 patiënten (17%) in de placebogroep.
Bron:
Segal-Maurer S, DeJesus E, Stellbrink HJ, et al. Capsid Inhibition with Lenacapavir in Multidrug-Resistant HIV-1 Infection. N Engl J Med. 2022;386:1793-1803.