Voor mensen met dementie of bij wie een vermoeden is van beginnende dementie en die nog thuis wonen, wordt een uitgebreide vorm van casemanagement vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in een brief aan zorgverleners, cliëntenvertegenwoordigers en Zorgverzekeraars Nederland.
Het Zorginstituut heeft op verzoek van Alzheimer Nederland een zogeheten duiding gedaan om duidelijkheid te verschaffen over de inzet en vergoeding van casemanagement dementie uit het basispakket.
Het Zorginstituut oordeelt dat dit casemanagement al mag worden ingezet en vergoed vanaf de ‘niet pluis’-fase, wanneer er nog geen medische diagnose is gesteld, maar bij zorgverleners en naasten wel het vermoeden bestaat dat iemand dementie heeft.
Naast regie, organisatie en coördinatie van zorg omvat de vergoeding bij casemanagement dementie ook begeleiding en ondersteuning, monitoring en proactieve planning van zorg en ondersteuning.
Alzheimer Nederland en zorgverleners in de eerste lijn hadden het Zorginstituut om een uitspraak gevraagd, omdat in de praktijk al langere tijd onduidelijkheid bestaat vanaf welk moment casemanagement dementie onder verzekerde zorg valt.
Hierdoor wordt casemanagement dementie vaak niet tijdig ingezet. Als dit wel gebeurt, kunnen mensen eerder de juiste ondersteuning krijgen waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen.
Bron: