Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven beschikt sinds kort over een applicatie die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Hiermee worden afsluitingen van de grotere hersenvaten die tot een herseninfarct leiden, automatisch gedetecteerd.
Met de nieuwe software kunnen de betrokken specialisten via een beveiligde app op hun telefoon bijna real time de CT-beelden die in het Catharina Ziekenhuis zijn gemaakt, beoordelen. De software geeft ook meteen een uitkomst: wel of geen afsluiting en waar deze afsluiting zich bevindt. Via de app praat de interventieradioloog met de dienstdoende neuroloog die naar diezelfde beelden kijkt. Zo kunnen ze samen – waar ze zich ook bevinden – in 1 minuut beoordelen of de patiënt in aanmerking komt voor intra-arteriële therapie (IAT).
Uit studies blijkt dat de kans op het vinden van een behandelbare afsluiting door het gebruik van deze software hoger is. Als alle ziekenhuizen met deze software gaan werken, dan zullen meer patiënten voor deze behandeling in aanmerking komen. Daarmee is er een betere kans op herstel voor de patiënt en vallen de hiermee samenhangende zorgkosten lager uit. Per jaar worden in het Catharina Ziekenhuis 160 patiënten op deze manier behandeld.
Bron: