Een simpelere manier van diagnosticeren bij flauwvallen kan jaarlijks miljoenen euro’s aan (zorg)kosten besparen. Dat concluderen onderzoekers, onder leiding van het LUMC in BMC Medicine.
De oorzaak van zonder aanleiding flauwvallen is vaak lastig te bepalen. Dat kan anders, zo blijkt uit het onderzoek. Cruciaal daarbij is het omdraaien van de onderzoeken bij de patiënt. Artsen op de spoedeisende hulp zijn nu gericht op het uitsluiten van ernstige aandoeningen. Terwijl insluiten, zo blijkt uit het onderzoek, veel beter en sneller werkt.
Een cardioloog zal vooral willen weten of een patiënt geen hartritmestoornis heeft, een neuroloog zal kijken of het niet om epilepsie gaat. Als dát het niet is, blijft de oorzaak vaak onbekend en start een reis langs verschillende specialisten.
In het onderzoek hebben ze het protocol omgedraaid. Met behulp van een zakkaartje met daarop een paar simpele checkvragen en een stroomschema richt de arts zich op insluiten: wat heeft de patiënt wél? Zowel de gevaarlijke, als de onschuldige oorzaken, zoals het gewone flauwvallen, zijn hierin meegenomen. Dit blijkt betere uitkomsten op te leveren en een forse kostenbesparing. Naast het zakkaartje is ook een speciaal flauwvalspreekuur in het leven geroepen.
Bron: