Promovenda Sofie Tolmeijer van het Radboudumc laat zien dat circulerend tumor-DNA al 2 tot 5 maanden eerder dan een CT-scan aantoont of hormoontherapie bij prostaatkanker effectief is.
Circulerend tumor-DNA (ctDNA) kan een hoop informatie over de tumor geven, zonder dat een biopt nodig is. Tolmeijer laat in haar proefschrift zien wat de waarde is van een meting van ctDNA. Ze voerde een studie uit bij 81 mannen met prostaatkanker die hormoontherapie kregen.
Ze zag dat de hoeveelheid ctDNA in het bloed 4 weken na de start van de behandeling samenhangt met het effect van de therapie: bij een hoge waarde slaat de therapie niet aan. Dat kan een arts met een CT-scan, de huidige standaard, pas na 3 tot 4 maanden zien.
CtDNA uit bloed als vroege voorspeller bij therapie tegen prostaatkanker is nog geen standaard zorg in de kliniek. Dankzij een andere studie van Tolmeijer is er in het Radboudumc al wel een test met ctDNA beschikbaar voor patiënten met uitgezaaid melanoom. De meting toont zeer met 98% zekerheid aan of een melanoom een BRAF-mutatie heeft. In dat geval kan gestart worden met een gerichte therapie die BRAF remt.
Bron: