Cognitief testen op afstand via smartphones levert betrouwbare en valide informatie over degeneratie van de frontotemporale kwab, blijkt uit een cohortstudie. De applicaties zouden daarom prima kunnen worden ingezet bij klinische studies naar neurodegeneratie.
Frontotemporale lobaire degeneratie (FTLD) is relatief zeldzaam en de gedragssymptomen en motorische symptomen verhogen de reislast voor patiënten met deze aandoening. Dat kan deelname aan studies lastig maken. Bovendien zijn de standaard neuropsychologische testen niet gevoelig voor ziekte in een vroeg stadium. Op afstand uitgevoerde cognitieve testen op smartphones zouden deze belemmeringen voor de rekrutering en het succes van een studie kunnen verminderen. Dergelijke applicaties zijn echter nog niet gevalideerd voor FTLD.
Het ALLFTD Consortium evalueerde daarom de betrouwbaarheid en validiteit van op smartphones gebaseerde cognitieve testen die op afstand kunnen worden uitgevoerd. In het cohortonderzoek voerden deelnemers met FTLD en controles gedurende 2 weken 3 executieve functionele taken op basis van smartphone-applicaties en een associatieve geheugentaak uit.
De testen bleken met correlatiecoëfficiënten tussen 0,77 en 0,95 een matige tot uitstekende betrouwbaarheid te hebben. Ze konden nauwkeurig onderscheid maken tussen mensen met dementie en controles (AUC 0,93; 95%-BI 0,90 tot 0,96). Ook waren ze gevoeliger voor vroege symptomen (AUC 0,82; 95%-BI 0,76 tot 0,88) dan de Montreal Cognitive Assessment (AUC 0,68; 95%-BI 0,59 tot 0,78) (Z-score -2,49; 95%-BI -0,19 tot -0,02; p = 0,01).
Preklinische deelnemers die drager waren van pathogene varianten presteerden op de 3 taken in de app significant slechter dan controles uit niet-dragerfamilies. Dat was niet het geval bij een combinatie van traditionele neuropsychologische metingen.
Bron: