Bij de ziekte van Parkinson kan de hersenschors taken overnemen van de basale ganglia, waar cellen die dopamine maken verloren zijn gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
De conclusies zijn gebaseerd op een onderzoek bij 353 mensen met de ziekte van Parkinson en 60 gezonde vrijwilligers. Zij voerden allemaal een taak uit terwijl ze in een MRI-scanner lagen, waarbij deelnemers zowel makkelijke als moeilijke keuzes moesten maken.
Ze zagen allereerst dat de basale ganglia inderdaad beschadigd zijn en veel minder activiteit vertonen bij mensen met Parkinson dan bij de gezonde vrijwilligers.
Verder bleek dat bij mensen met Parkinson een heel duidelijk verband bestaat tussen de ernst van klachten en de activiteit in de hersenschors. Mensen met milde klachten toonden veel meer activiteit in de hersenschors, vooral in de gebieden die betrokken zijn bij de aansturing van beweging.
Deze gebieden waren zelfs actiever dan bij gezonde vrijwilligers, en dat laat zien dat er sprake is van compensatie. Bij ernstige klachten was de hersenschors juist veel minder actief dan bij gezonde vrijwilligers. Deze ontdekking biedt nieuwe aanknopingspunten voor behandeling en leefstijl, aldus de onderzoekers.
Bron: