Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam onderzocht Lizzy Wijmans de waarde van confocale laserendomicroscopie (CLE) voor de diagnostiek van luchtwegziekten. CLE is een real-time beeldvormingstechniek met een bijna-microscopische resolutie die gecombineerd kan worden met standaardtechnieken.
In de longgeneeskunde schieten de huidige beeldvormende technieken in veel gevallen tekort om een zekere diagnose te stellen. In haar proefschrift beschrijft Wijmans resultaten wanneer CLE wordt toegevoegd aan verschillende standaard diagnostische technieken bij longkanker en interstitiële longziekten (ILD). Tevens werd CLE vergeleken met optical coherence tomography (OCT).
Bij longkanker kunnen met CLE maligne cellen in tumoren en gemetastaseerde lymfeklieren worden opgespoord. Zo werden bij mesothelioom in fibrotische pleurale laesies maligne gebieden geïdentificeerd. Bij ILD zijn met CLE belangrijke ILD-kenmerken, zoals microscopische honingraatstructuur en verschillende stadia van fibrose, gedetecteerd.
In de toekomst zou CLE een rol kunnen spelen bij de verificatie dat een navigatiegestuurde robot een doellaesie heeft bereikt waarvan het vermoeden op longkanker bestaat. Ondanks veelbelovende resultaten acht Wijmans het onwaarschijnlijk dat bij longkanker CLE de noodzaak voor biopteren zou kunnen wegnemen, omdat weefsel nodig is voor bijvoorbeeld moleculaire analyses.
Bij ILD kan CLE het aantal en de ernst van complicaties verminderen en de kwaliteit van de het biopt verbeteren door de ideale biopsielocatie vast te stellen. Om het gebruik van nieuwe geavanceerde endoscopische beeldvormingstechnieken te ondersteunen, moeten geclassificeerde validatiesystemen ontwikkeld worden.
Bron:
Wijmans L. Confocal Laser Endomicroscopy for diagnosing respiratory diseases. Promotie, Universiteit van Amsterdam, 24 juni 2022.