Door 76 uveïtisspecialisten uit 21 landen is een consensus voor de behandeling van uveïtis anterior veroorzaakt door het herpessimplexvirus en het varicellazostervirus samengesteld. De belangrijkste elementen waarop consensus werd bereikt, zijn hier beknopt weergegeven.
Unilateraliteit, verhoogde intra-oculaire druk (IOP), een verminderd gevoel van het hoornvlies en diffuse of sectorale irisatrofie zijn vrij specifiek voor uveïtis anterior veroorzaakt door het herpessimplexvirus (HSV) of het varicellazostervirus (VZV). Sectorale irisatrofie is van cruciaal belang voor de diagnose van uveïtis anterior door HSV.
Er kan worden gestart met behandeling (ontstekingsremmende of antivirale therapie) als polymerase kettingreactie (PCR)/Goldmann-Witmer coëfficiënt (GWC) nog loopt of niet beschikbaar is. Herhaalde PCR/GWC is niet nodig; klinische follow-up is voldoende. Het verdwijnen van ontstekingen en IOP-normalisatie worden beschouwd als klinische eindpunten voor zowel uveïtis anterior veroorzaakt door HSV als VZV. Topische corticosteroïden worden bij dit ziektebeeld alleen gegeven als er eveneens systemische/topische antivirale dekking wordt gestart. Het eerstelijns anti-inflammatoire middel van voorkeur zijn corticosteroïden, maar geen non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID’s). Voor peri-oculaire en systemische corticosteroïden is geen plaats bij uveïtis anterior veroorzaakt door HSV en VZV. Het middel van eerste keuze ter verlaging van de IOP is een bètablokker. Oraal valaciclovir is – met name vanwege het eenvoudiger doseringsschema – door de samenstellers van deze consensus het meest gebruikte systemische antivirale middel bij beide vormen van uveïtis anterior. Herbehandeling na staken van de therapie is alleen nodig bij hernieuwde ziekteactiviteit.
Bij actieve betrokkenheid van het hoornvlies is orale antivirale therapie geïndiceerd; toevoeging van een plaatselijke antivirale behandeling kan worden overwogen. Titratie van topicale corticosteroïden afhankelijk van de aanwezigheid van virale keratitis is geïndiceerd waarbij in het geval van epitheliale keratitis verlaagd wordt en bij stromale keratitis verhoogd.
Bron:
Thng ZX, Putera I, Testi I, et al. The Infectious Uveitis Treatment Algorithm Network (TITAN) Report 1 – global current practice patterns for the management of Herpes Simplex Virus and Varicella Zoster Virus anterior uveitis. Nature Eye;2023.