Neurowetenschappers van het Erasmus MC hebben een nieuwe verbinding ontdekt in de hersenen van muizen. De connectie blijkt essentieel voor de coördinatie van snelle bewegingen en werkt precies andersom dan hoe het in de leerboeken staat. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Neuroscience.
Neurowetenschapper Xiaolu Wang ontdekte in de hersenen van muizen een verbinding tussen het cerebellum en een gebied in de medulla oblongata. Via de nieuw ontdekte route krijgen de kleine hersenen vanuit de inferieure olijfkern binnen milliseconden feedback over de beweging die bezig is. Daarmee kan het cerebellum de snelle beweging optimaal bijsturen en controleren.
De onderzoekers kwamen de verbinding per ongeluk op het spoor, door een afwijkende meting. Hun eerste gedachte was dat ze een fout hadden gemaakt. Maar uitgebreide experimenten toonden aan dat ze een nieuwe verbinding hadden gevonden.
De resultaten bij muizen zijn waarschijnlijk ook van toepassing op mensen. Volgens de onderzoekers zal de huidige theorie over hoe de kleine hersenen snelle bewegingen controleren, moeten worden herzien. De bevindingen kunnen mogelijk ook nieuw licht werpen op de oorzaak van bewegingsstoornissen door aandoeningen van het cerebellum.
Bron: