Patiënten met COPD blijken relatief vaak last te hebben van hersengerelateerde problemen zoals angst, depressie of geheugenproblemen. Promovendus Charlotte Pelgrim (UMC Utrecht) ontdekte dat ontstekingen in het brein en een minder goed werkende bloed-hersenbarrière hier mogelijk een rol bij spelen.
Mensen met COPD hebben een relatief hoge kans op hersenproblemen, zo concludeert Pelgrim op basis van receptgegevens van 800 apothekers. Uit haar onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van de Nederlanders die medicijnen krijgen vanwege COPD, ook medicijnen tegen depressie en/of angststoornissen krijgt.
Dat is hoog, ook als je het vergelijkt met de eveneens vaak hoge percentages bij andere chronische ziektes. Van de Nederlanders die geen van de onderzochte chronische ziektes hebben, krijgt slechts 2 tot 3% medicijnen tegen deze hersenaandoeningen.
De precieze oorzaak van het hogere aandeel hersenproblemen bij COPD-patiënten is niet bekend. Er spelen waarschijnlijk een aantal factoren. Zo zijn COPD-patiënten bijvoorbeeld benauwd, wat ze angstiger maakt. Dankzij studies met muizen weten we dat ook ziekteprocessen in de longen een rol kunnen spelen.
Ook toonde Pelgrim, die 29 november jl. promoveerde, aan dat ontstekingsremmende voedingsstoffen in het dieet een positief effect zouden kunnen hebben op het psychologisch welbevinden van COPD-patiënten.
Bron: